Natjecanje u izradi aplikacije koje bi trebale poboljšati život

Više od 100 inženjera i onih koji će to tek postati krenulo je u natjecanje izrade aplikacija koje bi trebale poboljšati život.

S. Ve. Sanja Vištica | 24.10.2019. / 10:26

23.10.2019.
Natjecanje u izradi aplikacija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Više od 100 inženjera i onih koji će to tek postati krenulo je u natjecanje izrade aplikacija koje bi trebale poboljšati život. Sve to u sklopu Copernicus Hackathona za Hrvatsku i Sloveniju 2019. Natjecanje 23. i 24. listopada organizira Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u prostorijama Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce), koji je ujedno i suorganizator.

Natjecat će se punih 48 sati. Spavanja nema, treba razviti softverska rješenja.

"Razvijaju rješenja, softverska rješenja kako primijeniti satelitske podatke sa satelita koji opažaju Zemlju", objašnjava zadatke prof. dr. sc. Željko Bačić, koordinator natjecanja.

Sjećate se velikog požara u Splitu? Upravo su snimke satelita otkrile kojom je putanjom požar ulazio u grad i do koje je razine izgorjela vegetacija i gdje točno. Sateliti tako šalju tisuće korisnih podataka. Prate otapanje ledenjaka, razinu oceana i šume. A to pomaže u slučajevima potresa, poplava i požara.

Jedan tim smišlja kako pomoću upravo takvih podataka koje šalje satelit stati na kraj prizorima poput onih koje smo gledali u Dubrovniku, kada je albansko smeće zatrpalo obalu.

"Zapravo, želimo spriječiti takve situacije. Prije nego što to smeće dođe do obale, da ga uhvatimo. Razvijamo aplikaciju koja traži plastiku, tj. plastični i ostali otpad u moru i na obali", kaže natjecateljica Tanja.

Njihova je konkurencija - aplikaciju koja bi vam, ako kliknete primjerice na Zagreb, odmah izbacila sva slična mjesta u Europi po klimi, oborinama i drugim karakteristikama.

"Recimo, danas-sutra mogla bi se iskoristiti za pronalazak nekog područja gdje su slični alergeni pa na ta područja ne biste morali odlaziti, kako biste izbjegli pojavu alergija", objašnjava natjecatelj Nikola.

Za ovo se treniralo - ali moždane vijuge. Natjecatelji će raditi puna dva dana. Bez prestanka.
"Imamo kavu! Možda ćemo malo odrijemati povremeno", smije se Tanja.

Isplati se jer ako dobiju nagradu, dobit će priliku za razvoj proizvoda.

"Imaju mogućnost dobiti daljnih 50.000 eura podrške od Europske unije kako bi osnovali startup tvrtku", koordinator Bačić.

Procjenjuje se da će do 2030. čak 48.000 radnih mjesta kreirati upravo uporaba satelita. Pa ako i ne bude nagrade, posla će za njih biti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti