Navršio je jubilarnih 10 godina, no njegov rođendan nitko ne slavi: Je li znanost to zaslužila?

Proteklog tjedna jedan je rođendan prošao tiho, ispod radara. Želimo to ispraviti.

Branimir Vorša | 18.09.2018. / 11:54

LHC (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

Kad je pušten u pogon, CERN-ov Veliki hadronski sudarač (LHC) izazvao je veliku euforiju u svijetu znanosti te brojne teorije usuda u javnosti o tome da će stvoriti crne rupe koje će progutati Zemlju i uništiti čovječanstvo. To se nije dogodilo, a njegov prvi cilj, pronalazak Higgsovog bozona, ostvaren je i LHC trenutno istražuje rubna i neka nova područja fizike, pomičući istovremeno naše spoznajne granice.

Čemu nabrajanja pitate se? Pa razlog je jednostavan, jer LHC je eto navršio jubilarnih 10 godina od puštanja u pogon, a rođendan je to, o kojem svijet ne priča, nitko ga (osim znanstvenika u CERNU, vjerojatno) ne slavi, a još manje i čestita.

Iduće godine, primjerice, bit će 50. obljetnica od slijetanja čovjeka na Mjesec, a svjetski mediji već su sad u predslavljeničkom statusu. Slijetanje na Mjesec, da ne bi itko krivo shvatio, doista je bio prvi pravi globalni medijski događaj i najbolji odraz jedinstvene želje čovjeka, kao vrste, za istraživanjem i pojašnjenjem svemira i svih njegovih misterija.

Pomalo je čudno, stoga, da jubilarnu obljetnicu, ne bilo kakvog, nego najvećeg stroja ikad napravljenog, koji utjelovljuje istu navedenu čovjekovu želju, gotovo nitko nije proslavio ili čestitao ljudima koji su u tako malo vremena ostavili neizbrisiv trag u znanosti, a kako stvari trenutno stoje, bit će tog i još.

Ipak, istraživanje same biti naše stvarnosti nije nimalo lagano, no LHC je uspio utvrditi sadržaj svemira preciznije od bilo kojeg drugog stroja prije njega. Slijede mu i poboljšanja, koja će dodatno izoštriti pogled znanstvenika u tajne svemira i postanka.

Ako su vijesti oko LHC-a utihnule, to nije zato što je pompa prošla, već zato što znanstvenici tamo naporno rade i stalno šire granice našeg znanja. CERN je nedavno pokrenuo i kampanju putem društvenih mreža u kojem se može postavljati pitanja znanstvenicima koji tamo rade, o svemu što rade.

Nakon deset godina teškog i plodonosnog rada, red je podsjetiti znanstvenike, među kojima su i hrvatski znanstvenici koji tamo rade da mislimo na njih.

Stoga i sa zakašnjenjem, sretan rođendan LHC!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti