Nazvali smo Andriju, digitalnog asistenta Ministarstva zdravstva. Pogledajte što nam je rekao

U borbi protiv koronavirusa epidemiolozima i liječnicima od danas se pridružio - Andrija. Digitalni je to asistent s kojim možete razgovarati preko aplikacije WhatsApp i otkriti jeste li možda i vi među zaraženima. S Andrijom je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Jelena Rastočić.

D.B. | 14.04.2020. / 21:07

Sumnjate li da imate koronavirus ili samo želite informacije - od danas možete pitati Andriju. Riječ je digitalnom asistentu Ministarstva zdravstva. Ideja je asistenta da pomogne prije svega našim zdravstvenim radnicima, liječnicima, epidemiolozima u kontroli razvoja epidemije Covida-19, rekao je predstojnik Ureda Vlade Zvonimir Frka Petešić.

Andrija bi trebao pomoći i u rasterećenju zdravstvenog sustava. Možete ga kontaktirati na WhatsAppu, i to tako da pošaljete riječ "pozdrav" na broj 099 775 3049 ili putem linka s web-stranice andrija.ai, nakon čega vam se on obrati.

Andrija nudi više mogućnosti, od informacija do samoprocjene stanja. Postupak je jednostavan: on vam postavlja pitanja, a vi odgovarate slovom A ili B za da ili ne. Prvo procjenjuje težinu vašeg stanja i je li vam potrebna hitna pomoć.

Ovisno o težini stanja on će vas uputiti ili da telefonski pozovete epidemiologa ili da se obratite telefonski liječniku obiteljske medicine. Ili da idete dalje, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ime je dobio po doktoru Andriji Štamparu, a nastao je u suradnji nekoliko domaćih IT tvrtki. Donacija je i potpuno je besplatan za korištenje. Andrija je možda jedan korak unaprijed ili dalje od onoga s čim su izašle ostale zemlje u regiji ili svijetu, rekao je Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI.

Ovo je poprilično inovativno i zapravo je rezultat najboljih praksi koje smo pokušali pokupiti na globalnoj razini. Ima odlike da se uči i usavršava u nekakvom budućem periodu, naveo je Zoran Šegić iz Oraclea Hrvatska.

Epidemiolozi 24 sata na dan odgovaraju na pozive građana, no u jednom danu mogu razgovarati s ograničenim brojem ljudi. Andrija paralelno može s desecima tisuća.

Ista pitanja koja bi vam postavili epidemiolozi prilikom procjene vašeg stanja pita i Andrija. Pa tako kada procjenjuje imate li koronavirus, pita imate li visoku temperaturu, kašalj, kratak dah, neobjašnjivu slabost, glavobolju, peckanje u grlu, gubitak okusa i mirisa. Ako odgovorite pozitivno, onda vas pita jeste li bili na putovanju ili u kontaktu sa zaraženom osobom. Ovisno o vašim odgovorima sugerira vam što dalje učiniti.

On neće određivati samoizolaciju, nego će reći ostanite kod kuće i nazovite liječnika pa se konzultirajte, to će biti uputa, rekao je epidemiolog Branko Kolarić.

Andrija je trenutačno namješten da bude jako osjetljiv, odnosno kako bi se reklo - da puše i na hladno. Možda će neke ljude koji i ne trebaju javiti se svom obiteljskom liječniku uputiti na obiteljskog liječnika u početku. Tako da se ispričavam kolegama obiteljskim liječnicima ako će ih netko zvati zbog Andrije, a nema stvarno bolest, kaže Kolarić.

Ovaj digitalni asistent, naglašavaju u Vladi, nije napravljen za praćenje građana. On je dobrovoljan i anonimiziran. Dakle, ne mogu se pratiti građani. Podaci koji će se prikupljati kroz ovu aplikaciju bit će dostupni Ministarstvu zdravstva, ustvrdio je ministar uprave Ivan Malenica.

Pritom se misli na povratne informacije koje možete poslati kako biste pomogli daljnjem razvoju i poboljšanju rada Andrije. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti