Unatoč brzom širenju varijante delta još nema dovoljno dokaza koji bi opravdali zahtjev farmaceutskog diva Pfizer Inc's regulatorima da odobre treću, dopunsku dozu cjepiva protiv COVID-19, ocijenili su stručnjaci.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech SE najavili su prošli tjedan da će od europskih i američkih regulatora zatražiti odobrenje za cijepljenje trećom dozom koja bi pojačala imunitet šest mjeseci nakon cijepljenja.

Slika nije dostupna Treća doza nakon šest mjeseci? Pfizer će zatražiti odobrenje dodatne doze zbog rizika od reinfekcije i širenja delta-varijante

Proizvođači još nisu javnosti dali na uvid podatke kojima bi poduprli takav zahtjev, već su najavili da će to učiniti uskoro.

Sastanak sa saveznim zdravstvenim dužnosnicima o tom pitanju najavljen je za ponedjeljak, objavio je Pfizer.

Neki od vodećih stručnjaka za cjepiva u intervjuu za Reuters zapitali su se o racionalnosti takvog plana i ocijenili da je potrebno više podataka.

Posebno je to važno u trenutku kada se brojne države muče da imuniziraju svoje građane prvim dozama.

Razočaravajuće je što su tako jednostrano pristupili donošenju složene odluke, kaže dr. Larry Corey, virolog u Centru za rak Fred Hutchinson iz Seattlea.

Zabrinutost raste zbog širenja delta-varijante, koja je zaraznija od dosadašnjih. No nekoliko stručnjaka smatra da bi dopunska doza trebala biti odobrena ako se dokaže znatan porast hospitalizacija ili smrti među cijepljenim osobama.

To je pokazatelj koji bi govorio u prilog trećoj dozi, rekao je dr. Paul Offit, direktor Edukacijskog centra za cjepiva u dječjoj bolnici u Philadelphiji i savjetnik za cjepiva u Američkoj agenciji za hranu i lijekove.

U Sjedinjenim Državama to se još nije dogodilo i teški oblici bolesti uglavnom zahvaćaju necijepljene ljude, rekao je Offit.

Nakon Pfizerove najave u četvrtak da će zatražiti odobrenje za dopunsko cijepljenje američki zdravstveni djelatnici umirili su javnost izjavom da se svi koji su primili obje doze mogu smatrati zaštićenima čak i od delta-varijante.

Pfizerov izvršni direktor Albert Bourla i drugi mjesecima govore da će protiv COVID-19 cijepljenje morati biti redovito, a takav scenarij osigurao bi tvrtki profit u godinama koje dolaze.

Voditelj znanstvenog odjela Pfizera Mikael Dolsten rekao je da je razlog nedavnog pada učinkovitosti cjepiva u Izraelu taj što je većina ljudi cijepljena u siječnju ili veljači.

Izraelsko ministarstvo zdravstva reklo je da je učinkovitost u sprečavanju infekcija, ali i simptomatskog oboljenja pala na 64 posto u lipnju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju