Neke stvari o Androidu koje možda niste znali

Android, jedna od najbrže rastućih mobilnih platforma u vlasništvu je internetskog diva Googlea, no nije oduvijek bilo tako.

Zimo Zimo Zimo | 05.03.2011. / 18:26

Neke stvari o Androidu koje možda niste znali

Android, jedna od najbrže rastućih mobilnih platforma u vlasništvu je internetskog diva Googlea, no nije oduvijek bilo tako.

Pogledajmo prvo brojke iza Androida.

Kompanija Canalys procjenjuje kako je udio tržišta Android operativnog sustava u drugom kvartalu 2009. iznosio samo 2.8%,

dok je godinu dana kasnije, odnosno u četvrtom kvartalu 2010. taj udio iznosio 33% ukupnog broja isporučenih smartphone uređaja čime je isti postao i najprodavanija platforma na smartphone uređajima.

U veljači 2010. ComScore objavio je kako Android platforma posjeduje 9.0% udjela tržišta u SAD-u, što je više nego u studenom 2009. gdje je taj broj bio 5.2%.

Krajem trećeg kvartala 2010. Androidov udio na tržištu u SAD-u iznosio je 21.4%. Pogledamo li novije statistike, Google kaže kako se preko 350,000 Android uređaja aktivira svakog dana, dok je samo pet mjeseci ranije taj broj bio na 100,00 aktivacija.

Da bi pričali samo o brojkama Androida trebali bi pisati prilično dugi članak, no pogledajmo kako je sve zapravo počelo.


Što je zapravo Android?


Android je otvorena platforma namjenjena mobilnim uređajima koja uključuje operativni sistem, middleware i ključne aplikacije. Tvrtka koja je počela razvijati Android OS-a zvala se Android Inc. koju je 2005. kupio internetski div Google. Mnogi ljudi koji su tada radili za Android Inc., sada rade za Google među kojima su i Andy Rubin i Rich Miner.

Android OS operativni sistem baziran je na modificiranoj inačici Linux kernela, nalazi se na tabletima, smartphoneima i netbookima, a sve češće se koristi se i za TV.

Tvrtku Android Inc. osnovali su malo prije spomenuti Andy Rubin i Rich Miner kako bi razvili, prema riječima Rubina '…pametnije mobilne uređaje koje su svjesne vlasnikove lokacije i postavki.' Od ranih zaposlenika važno je spomenuti i Andy McFaddena koji je uz Rubina radio na WebTV-u, te Chris Whitea koji je vodio dizajn i sučelje WebTV-a prije nego što su osnovali Android.

Androidov logo dizajnirala je tvrtka Ascender Corporation, a font kojim su se koristili je Droid. Zelena boja je boja Android robota, a ukoliko vam nešto znači heksadecimalna boja koja se koristi je #A4C639.

Trenutno postoji nekoliko inačica ovog operativnog sistema, no sve je počelo ovako:

  • 2.0 / 2.1 (Eclair) - obnovila je korisničko sučelje, predstavljen je HTML5 i Exchange ActiveSync 2.5 podrška
  • 2.2 (Froyo) - nova ubrzana inačica Androida sa JIT optimizacijom, pogonjen Chrome V8 JavaScriptom, te je dodana podrška za WiFi hotspot, tethering i Adobe Flash
  • 2.3 (Gingerbread) - predstavljeno je novo preuređeno korisničko sučelje, unaprijeđena tzv. 'soft' tipkovnica i mogućnosti copy / paste-a, te dodana podrška na Near Field Communication
  • 2.4 (Gingerbread) - ažurirana 2.3 inačica koja se očekuje u travnju 2011.
  • 3.0 Honeycomb - inačica namijenjna tabletima zaslona većih dimenzija, a prvi uređaj koji nosi Honeycomb je Motorola Xoom koja je krenula u prodaju u veljači 2011.
  • Ice-cream sandwich - kombinacija je između 2.3 Gingerbreada i 3.0 Honeycomba koja navodno stiže sredinom 2011.


Android Market


Jest online trgovina aplikacijama razvijena od strane Googlea za Android uređaje. Aplikacija 'Market' preinstalirana je na skoro svim Android uređajima i omogućuje korisnicima da pretražuju i preuzimaju aplikacije koje su izradili razni programeri, a koji su pohranjeni na Android Marketu.

Android Market objavljen je u 28. kolovoza 2008, dok je dostupan za korisnike postao 22. listopada 2008. Broj aplikacija dostupan na Android Marketu premašio je brojku od 200,000 u prosincu prošle godine.

Ovo je u potpunosti sažeta priča oko Androida i njegovog Android Marketa, no ukoliko niste upoznati sa ovim operativnim sistemom ovo je vrlo dobar početak. Ostale informacije možete pročitati na službenoj Android stranici. Na ovom linku možete pogledati pregled uređaja i proizvođača kako nadolazećih tako i akutalnih mobilnih uređaja sa Androidom.

Je li vam ovo bilo od kakve koristi? Trebamo li pisati još ovakvih tekstova? Javite nam u komentarima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti