Nemojte to raditi! Apple ima važno upozorenje za vlasnike njihovih prijenosnika

Zaklapanje ekrana prijenosnika s ljepljivom trakom preko kamere može dovesti do pucanja ekrana, upozoravaju iz Applea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.07.2020. / 16:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Jedan od čestih sigurnosnih savjeta koji možemo pročitati na internetu, a primjenjuju ga, među inim i Mark Zuckerberg i bivši direktor FBI-a, jest prekrivanje web kamere na laptopu s ljepljivom trakom. Taj su savjet mnogi poslušali tijekom mjeseci koje su radili od kuće i često koristili alate za videokonferencije. Kako bi se zaštitili da ih netko ne promatra i špijunira dok nisu na videovezi s kolegama i šefovima, prekrili su kamere s ljepljivim trakama.

Novi modeli iPhonea Patent otkrio Appleove planove: Hoće li iPhone zamijeniti prijenosna računala?

Ako ste vlasnik Appleovih prijenosnika, a pogotovo posljednje generacije MacBooka Pro sa 16-inčnim zaslonom, iz Applea savjetuju da ne prekrivate kamere jer bi, kada zaklopite ekran, moglo doći do - pucanja ekrana. Tijekom posljednjih mjeseci zabilježeno je više takvih slučajeva, a uzrok se nalazi u činjenici da novi prijenosnici imaju jako mali okvir oko ekrana zbog čega sve što se postavi između ekrana i okvira može slomiti ekran. Također, dio razloga jest i u jako uskom prostoru između ekrana i tipkovnice, kada je ekran zaklopljen. Zato iz Applea savjetuju da, ako već želite nešto postaviti preko kamere, preporuča se da traka ne bude deblja od 0,1 mm, što je prosječna debljina papira za printanje.

Prema riječima jednog zaposlenika Appleova servisa koji je razgovarao s novinarima ZDneta, vlasnici prijenosnika znaju stavljati različite stvari preko kamere - od naljepnica, hanzaplasta pa čak do komada plastike, što je sve deblje od 0,1 mm pa nije čudo dolazi do pucanja.

No ako imate prijenosno računalo s logom jabuke, nikakva naljepnica za prekrivanje ekrana vam u biti nije potrebna, navode iz Applea. Iz te kompanije tvrde da je kamera napravljena tako da uvijek kada je ona aktivirana, aktivirat će se i svjetlosni indikator pored nje. Dakle, ako nema tog indikatora, kamera je sigurno isključena, uvjeravaju iz Cookove kompanije.

Slika nije dostupna Apple je napravio još jedan veliki korak prema AR naočalama

Ako im i ne vjerujete, ipak poslušajte savjet vezan uz prekrivanje ekrana te, ako već stavljate neke naljepnice preko kamera, obavezno ih uklonite prije zaklapanja ekrana.

Izvor: ZDnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti