Nevidljive posljedice rata koje ćemo tek osjetiti: Rat u Ukrajini ima ogroman utjecaj na klimu

Prvo i najvažnije, to je, naravno, ljudska tragedija, rekao je de Klerk za agenciju dpa. No tu je i ogromna šteta za okoliš, dodao je.

Hina | 07.06.2023. / 13:21

Rat (Foto: Afp)

  Ruska invazija na Ukrajinu uzrokovala je otprilike istu količinu emisija stakleničkih plinova u prvih dvanaest mjeseci kao zemlja veličine Belgije u istom razdoblju, rekli su klimatolozi.

Izračuni nizozemskog klimatologa Lennarda de Klrerka i njegovih kolega predstavljeni su u srijedu u dokumentu na klimatskom skupu Ujedinjenih naroda u Bonnu. On je s međunarodnim timom sustavno računao izravne i neizravne emisije rata.

Tvrde kako je proizvedeno 120 milijuna tona ekvivalenta ugljikovog dioksida. To znači da su drugi staklenički plinovi poput metana konvertirani u vrijednost CO2 kako bi usporedbe bile olakšane.

Emisije stakleničkih plinova, ilustracija Nova inicijativa znanstvenika: Diljem svijeta unaprijedit će se praćenje emisija stakleničkih plinova

Prvo i najvažnije, to je, naravno, ljudska tragedija, rekao je de Klerk za agenciju dpa. No tu je i ogromna šteta za okoliš, dodao je.

Izravne borbene operacije uzrokovale su 19 posto emisija. Većina dolazi iz potrošnje goriva ruskih trupa, stoji u izvješću koje navodi da tome pridonose i one ukrajinske.

Oko 15 posto emisija događa se zbog požara koji često izbijaju u blizini prvih linija borbe.

Izračun procjenjuje da će se najveći udio emisija, oko 50 milijuna tona, odnositi na poslijeratnu obranu, kad će se ponovno graditi elektrane, tvornice i zgrade.

Uračunato je i curenje iz uništenog plinovoda Sjeverni tok te čimbenika poput emisija zrakoplova koji putuju dužom rutom diljem Azije otkad su snazi sankcije protiv Rusije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti