Nevidljive posljedice: Udvostručen rizik od plućne embolije kod osoba koje su preboljele COVID-19

Pojava incidentnih stanja nakon preboljene infekcije može utjecati na radnu sposobnost pacijenta te se odraziti na ekonomsko stanje u obitelji, ali i dodatno opteretiti zdravstvene sustave, napisali su autori.

Hina | 26.05.2022. / 07:59

Liječnik pregledava snimku pluća, ilustracija (Foto: Getty Images)

 U osoba koje su preboljele koronavirus uočen je dvostruko veći rizik od razvoja opasnih krvnih ugrušaka u plućima u usporedbi s osobama koje se nisu zarazile s COVID-19, kao i dvostruko veći rizik od razvoja respiratornih problema, pokazala je nova američka studija.

Istraživanje Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazalo je da je svaka peta odrasla osoba u dobi od 18 do 64 godine i svaka četvrta starija od 65 osjetila zdravstvene probleme koji bi mogli biti povezani s COVID-19, a novi rezultati poklapaju se s nalazima prethodnih istraživanja.

Od svih stanja, među odraslim mlađim osobama i starijima od 65 godina najviše se povećao rizik od razvoja akutne plućne embolije ili ugruška u plućnoj arteriji, kao i respiratorni simptomi poput kroničnog kašlja ili otežanog disanja.

Liječnik pregledava snimku pluća, ilustracija COVID-19 povećava rizik od razvoja krvnih ugrušaka i mjesecima nakon bolesti

Plućna embolija obično se javlja nakon što krvni ugrušak 'doputuje' u pluća iz dubokih vena na nogama te može prouzročiti ozbiljne probleme, poput oštećenja pluća, niske razine kisika u krvi, ali i smrtni ishod.

Studija se temelji na podacima iz više od 350.000 zdravstvenih kartona pacijenata koji su od ožujka 2020. do studenoga 2021. bolovali od COVID-19 i na zdravstvenim podacima 1,6 milijuna ljudi iz "kontrolne" skupine koji su zatražili liječničku pomoć u istome razdoblju, ali im nije dijagnosticiran COVID-19.

Stručni tim znanstvenika proučio je podatke o pojavi 26 kliničkih stanja koja su prethodno bila povezana s dugotrajnim covidom.

Stanje pacijenata praćeno je mjesec dana od trenutka kada su prvi put prijavili poteškoće koje su osjećali nakon preboljenog COVID-19 ili u razdoblju od godinu dana.

Najčešća uočena stanja u objema dobnim skupinama bili su respiratorni problemi i mišićno-koštana bol.

Pojava incidentnih stanja nakon preboljene infekcije može utjecati na radnu sposobnost pacijenta te se odraziti na ekonomsko stanje u obitelji, ali i dodatno opteretiti zdravstvene sustave, napisali su autori.

Ograničenost studije je u tomu što u njoj nisu uzeti u obzir podaci o spolu, rasi i geografskoj regiji, kao ni status cijepljenja. Zbog razdoblja u kojemu je nastajala, studija nije pokriila ni novije varijante koronavirusa, pojasnili su autori.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti