RECENZIJA: Legenda iz Matrixa- Nokia 8110 4G idealan je "drugi telefon" s brojnim naprednim opcijama

Nokia 8110 4G idealan je "drugi telefon" zahvaljujući kojem ćete se moći na kratko odvojiti od pametnog telefona, a ako zatreba moći ćete pogledati mail, najvažnije novosti s interneta i društvenih mreža pa čak i koristiti karte, GPS i YouTube.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.08.2018. / 07:05

Galerija

Usprkos brojnim naprednim i snažnim modelima pametnih telefona predstavljenim prošle godine, veliku pažnju na mobilnom tržištu privukla je nova verzija Nokijinog klasika s početka ovog stoljeća 3310, a Nokia je na kartu nostalgije zaigrala i ove godine predstavivši model 8110 4G, modernu verziju još jedne legende. Nokia 8110, osim po nadimku banana telefon, poznata je i kao mobitel kojeg je koristio Neo u Matrixu, a nova generacija banane zadržala je ključne značajke po kojima je ovaj uređaj bio poznat – atraktivno i blago zakrivljeno kućište s kliznim mehanizmom poklopca koji prekriva tipkovnicu.

Nokia 8110 4G (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Prilikom predstavljanja Matrix telefona iz Nokije su napomenuli kako je ovo idealan "vikend telefon" s kojim nećete biti konstantno na udaru brojnih obavijesti kakve dobivate na pametnim telefonima, već ćete se moći posvetiti drugim stvarima, odmoru, obitelji i stvarnom, a ne digitalnom svijetu. U praksi ove su se najave pokazale istinitima te, iako je riječ o klasičnom telefonu koji ima dosta opcija poput smartphonea, na njemu vjerojatno nećete konstantno provjeravati Facebook, Twitter, mailove, surfati internetom i slično.

Hardverska tipkovnica

Nakon pametnih telefona s velikim ekranima, potrebno je dosta vremena za navikavanje na ponovno korištenje telefona s hardverskom tipkovnicom i na mali ekran na kojem smo više puta pokušali prstom pokrenuti aplikacije ili pomaknuti sadržaj web stranica, no ovaj uređaj nema ekran osjetljiv na dodir te se sa svim opcijama upravlja s glavnom središnjom tipkom i dodatnim navigacijskim tipkama sa strane – tu se manje-više ništa nije promijenilo u odnosu na stare mobitele.

Ovakav način tipkanja pokazao se kao prilično ograničavajući faktor za korištenje svih opcija ovog telefona jer je na njemu pisanje mailova, dužih poruka, tvitova ili komentiranja na Facebooku prilično zamorno.

Opcije kao i na pametnom telefonu

Nokia 8110 4G dolazi s opcijama koje možemo očekivati od ovakvog tipa uređaja poput kalendara, kalkulatora, snimača glasa te s nekoliko predinstaliranih igara – uključujući, naravno, i nezaobilaznu zmiju.

Nokia 8110 4G (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

No, ovaj uređaj dolazi i s brojnim dodatnim opcijama s kakvima se mobiteli ove klase ne mogu pohvaliti te bi ga čak mogli nazvati i nekakvim hibridom između klasičnog mobitela i pametnog telefona. Tako, osim što Nokia 8110 4G, kako joj to i samo ime govori, podržava 4G mreže, telefon ima i WiFi, što nisu uobičajene opcije za ovakav tip uređaja.

Razveselili smo se kada smo među opcijama operativnog sustava KaiOS vidjeli i trgovinu aplikacija, no trenutno je ta trgovina prilično siromašna i na njoj osim nekoliko igara (pune verzije nekih igara moraju se platiti) nalaze samo aplikacija za vrijeme i Twitter. Od preglednika internetskih stranica na uređaju ovakvog tipa ne treba očekivati čuda, no poslužit će za povremeno surfanje, provjeravanje noviteta na Facebooku i slično.

Prije korištenja Facebooka vjerojatno ćete morati potvrditi da ste to vi jer nam je pokušaj prijave s Nokije Fejs prepoznao kao potencijalnu prijetnju, a i općenito iskustvo nije baš najbolje jer se mora puno tipkati (ili držati glavna tipka prema dole za skrolanje) i sve je prilično sporo tako da, kao što smo napomenuli, vjerojatno nećete imati želju često surfati na ovom telefonu.

Odlično iznenađenje – integracija s Googleom

Vjerojatno najpozitivnije iznenađenje ovog telefona koje ga stavlja daleko ispred konkurencije u odnosu na ostale klasične mobitele jest podrška za Googleove usluge.

Nokia 8110 4G (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Prilično neočekivana aplikacija na ovakvom tipu uređaja je Google Assistant koji uvelike olakšava pretraživanje jer, umjesto napornog tipkanja, dovoljno je izgovoriti pojam i aktivirat će se pretraga putem Googlea. Također, klasični mobiteli ne dolaze niti s Googleovim kartama i GPS-om – osim prikaza lokacije, aplikacija se pokazala odlična i u planiranju putovanja i (tekstualnim) navigacijskim uputama. Jasno je kako karte i GPS na ovako malom ekranu ne mogu pružiti iskustvo kao i na smartphoneima, no u slučaju potrebe svakako će odlično poslužiti.

Još jedna Googleova aplikacija jest i YouTube – iako su neke stvari na ovako malom ekranu prilično negledljive (npr. isječci nogometnih utakmica), gledanje glazbenih spotova pokazalo se puno boljim u odnosu na naša očekivanja koja, naravno, nisu bila velika.

Treba spomenuti i mogućnost dijeljenja interneta, odnosno ova Nokia može biti mobilna pristupna točka na koju će se povezati drugi uređaji i tako dobiti pristup (4G) mreži.

Kamera – u skladu s (minimalnim) očekivanjima

Dijagonala ekrana iznosi 2,45 inča, pokreće ga mobilna platforma Qualcomm 205, ima 512MB memorije i 4GB prostora za pohranu – u osnovnim operacijama nema problema s brzinom, no već i pri igranju zmije na malo višem nivou primijetili smo trzanje, a procesor se teže nosi i s internetskim stranicama, Facebookom i slično te bi voljeli da su surfanje i skrolanje stranicama fluidniji.

Ovo je ovo Dual SIM telefon pa se u njemu mogu koristiti kartice dva mobilna operatera, kao i dodatna kartica za proširenje memorije do 32GB.

Nokia 8110 4G - primjeri fotografija (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Nokia 8110 4G - primjeri fotografija (Foto: ZIMO) (Foto: Zimo)

Matrix telefon ima samo jednu kameru sa stražnje strane čija rezolucija iznosi 2MP te je kvaliteta slika upravo onakva kakvu bi očekivali od ovakvog tipa telefona i kamere, dakle nije na nekom nivou, kao i snimanje videa. Jasno, ako namjeravate nešto ozbiljnije fotografirati, obavezno ponesite ili bolji telefon ili digitalac.

Bateriju za ovakav tip uređaja je teško testirati jer, za razliku od smartphonea, na njemu nećete toliko često surfati internetom i koristiti različite aplikacije te bi trebao bez problema izdržati nekoliko dana prosječnog korištenja, a još i duže ako s njim samo povremeno telefonirati i šaljete poruke.

Legenda koja je puno više od klasičnog mobitela

Nokia 8110 4G pripada u neku svoju kategoriju – naprednija je od običnih mobitela, ali ipak ne može parirati pametnim telefonima te se zaista čini kao idealan drugi uređaj kojeg ćete ponijeti npr. u park s djecom nakon posla ili na izlet tijekom vikenda kada vam je najvažnije imati uređaj s kojim ćete moći telefonirati i slati poruke, a ipak će omogućiti i povremeno surfanje, dopisivanje mailovima, provjeravanje društvenih mreža i slično.

No, kako je sve navedeno ipak teže i složenije iskustvo nego na smartphoneima, sigurno nećete provesti puno vremena s ovim telefonom u ruci i moći ćete se odmoriti od telefona i ekrana, barem dok se ne vratite u stvarnost i u ruke ponovno uzmete svoj smartphone.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti