Ništa od novog sporazuma o prijenosu podataka između EU-a i SAD-a, barem još nekoliko mjeseci

Više od 5000 poduzeća pristupilo je Privacy Shieldu, koji je stupio na snagu 2016., a koji je Sud EU-a u srpnju ove godine srušio te im poremetio poslovanje i izložio ih riziku od tužbi.

Hina | 07.12.2020. / 14:49

Zaštita podataka (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Poduzeća koja se nadaju da će EU i nova američka administracija uskoro sklopiti novi transatlantski sporazum o prijenosu podataka koji bi zamijenio sporazum koji je poništio Sud EU-a vjerojatno će morati pričekati još mjesecima za bilo kakve pomake u tom pogledu, smatra europski nadzornik za zaštitu podataka.

Sporazumi Washingtona i Bruxellesa o prijenosu podataka, Safe Harbour i njegov nasljednik Privacy Shield, srušeni su posljednjih godina na Sudu EU-a koji je ocijenio da nedovoljno štite podatke.

Oba sporazuma bila su predmet dugog sudskog postupka između Facebooka i austrijskog aktivista Maxa Schremsa, koji je upozoravao na rizik da američke obavještajne agencije mogu imati pristup podacima europskih građana.

Više od 5000 poduzeća pristupilo je Privacy Shieldu, koji je stupio na snagu 2016., a koji je Sud EU-a u srpnju ove godine srušio te im poremetio poslovanje i izložio ih riziku od tužbi.

Ne očekujem novo rješenje umjesto Privacy Shielda u roku od nekoliko tjedana, a vjerojatno čak ni nekoliko mjeseci, pa moramo biti spremni da će sustav bez rješenja kakvo je Privacy Shield potrajati još neko vrijeme, rekao je europski nadzornik za zaštitu podataka Wojciech Wiewiorowski u petak za Reuters.

Objasnio je da bi nova američka administracija predsjednika Joea Bidena, koja će preuzeti dužnost u siječnju, mogla imati drugačije prioritete.

Ako me pitate kakvo će biti stajalište nove administracije prema mogućim promjenama u američkom zakonodavstvu kad je riječ o nacionalnoj sigurnosti... to je prije svega pitanje za naše američke prijatelje i ne znam hoće li ta tema biti najvažnija za Bidenovu administraciju, rekao je.

EU također pokušava osmisliti kako će regulirati prijenose podataka s ostatkom svijeta nakon što je Sud EU-a odlučio da nadzornici za zaštitu podataka moraju zaustaviti ili zabraniti prijenose podataka izvan EU-a ako druge zemlje ne mogu osigurati da će podaci biti zaštićeni.

Wiewiorowski je pozdravio prijedloge Europske komisije za reviziju alata za prijenos podataka poznatih kao standardne ugovorne klauzule koje koriste tisuće poduzeća za prijenos podataka širom svijeta, ocijenivši da su "veoma obećavajući".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti