Nogometaši na udaru hakera: Klubovi Premierlige gube novac zbog kibernetičkih napada

NCSC je rekao da najmanje 70 % britanskih sportskih institucija pretrpi kibernetički incident svakih 12 mjeseci, što je više nego dvostruko u odnosu na prosjek za britanska poduzeća.

Hina | 23.07.2020. / 11:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanski nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC) upozorio je u četvrtak na to da su nogometni klubovi u Premierligi sve češća meta hakerskih napada u sklopu šireg napada na sportski sektor zemlje.

U novom izvješću o kibernetičkoj prijetnji sportskim organizacijama, NCSC je istaknuo slučaj u kojem su e-mailovi izvršnog direktora Premierlige bili hakirani prije razgovora o transferu, zbog čega je 1,27 milijuna dolara gotovo završilo u rukama hakera.

U izvješću nisu navedeni pogođeni klubovi i pojedinci niti tko bi mogao stajati iza napada.

Izvještaj agencije, prvo takve vrste o prijetnjama sportskoj industriji od strane hakera, preporučio je britanskom sportskom sektoru da pooštri svoje mjere cyber-sigurnosti.

Opisujući sportski sektor kao "mete visoke vrijednosti" za napadače, NCSC je rekao da najmanje 70 % britanskih sportskih institucija pretrpi kibernetički incident svakih 12 mjeseci, što je više nego dvostruko u odnosu na prosjek za britanska poduzeća.

Oko 30 % tih incidenata prouzročilo je financijsku štetu s prosječnim troškom 10.000 funti po incidentu, s tim da je najveći pojedinačni gubitak iznosio čak četiri milijuna funti.

Iako kibenetička sigurnost možda nije u prvom planu za sportski sektor dok razmišlja o povratku nakon izbijanja koronavirusa, naša otkrića pokazuju kako je utjecaj unovčavanja cyber-kriminalaca na ovu industriju vrlo stvaran, rekao je direktor operacija NCSC-a Paul Chichester.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti