Nostalgični ste za starim dobrim vremenima? Apple vam nudi mogućnost da prošećete drugačijom stvarnosti

Iako je aplikacija prvenstveno namijenjena kao dodatak seriji, čini se kako bi mogla biti testni primjerak što bi Apple mogao ponuditi svojim korisnicima u budućnosti.

Martina Čizmić | 12.02.2021. / 10:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija koronavirusa potaknula je nostalgiju za nekim boljim starim vremenima, kad su stvari bile jednostavnije i ljepše. No, činjenica je da, osim ako ne prošetamo do nekog muzeja ili izvučemo stare fotografije iz ormara, teško da ćemo moći ponovno proživjeti "zlatno doba" 1970-ih, 80-ih ili možda 90-ih.

Zato su u Appleu oslučili stvoriti zanimljivu aplikaciju koja se oslanja na proširenu stvarnost (AR, augumented reality) i koja vas u trenutku može odvesti u neko drugačije vrijeme.

Aplikacija For All Mankind: Time Capsule prvi je Appleov iskorak u umjetnu stvarnost s dozom povijesti i priče. Zapravo se oslanja na seriju For All Mankind koja prikazuje alternativnu povijest SAD-a u kojoj je SSSR prvi sletio na Mjesec. Kako je prva sezona serije (koja se emitira na Apple TV Plusu) završila, a druga još nije započela sa emitiranjem, ovo će virtualno iskustvo omogućiti gledateljima da se prisjete nekih starih vremena.

Aplikaciju je moguće preuzeti i na starije iOS uređaje koji podržavaju AR, ali je zapravo namijenjena novim iPhoneima koji imaju lidar i koji zahvaljujući njemu mogu otključati dvije dodatne scene. Korisnici se tako mogu kretati po vlastitom domu i otkrivati predmete iz serije poput starog računala ili projektora, te tako dobiti doživljaj kao da su u samoj seriji. A i oni koji seriju ne gledaju, mogu se dobro zabaviti istražujući neki drugi svijet.

Iako je aplikacija prvenstveno namijenjena kao dodatak seriji, čini se kako bi mogla biti testni primjerak što bi Apple mogao ponuditi svojim korisnicima u budućnosti. S obzirom na glasine da razvijaju naočale ili naglavni uređaj za prikazivanje proširenje ili virtualne stvarnosti, aplikacije poput ove mogle bi brzo dobiti na popularnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti