Nova prijetnja šefa ruske svemirske agencije: Roscosmos će uskoro objaviti datum prekida angažmana Rusije na ISS-u

Čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos, objavio je na Twitteru da je obnova normalnih odnosa između partnera na ISS-u i drugim projektima moguća samo uz potpuno i bezuvjetno ukidanje nezakonitih sankcija, ali je dodao kako je stav Zapada oko sankcija jasan.

Branimir Vorša | 03.04.2022. / 09:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija kaže da će prekinuti suradnju s drugim državama na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) dok im se ne ukinu nametnute sankcije.
Dmitrij Rogozin, čelnik ruske svemirske agencije Roscosmos, objavio je na Twitteru da je obnova normalnih odnosa između partnera na ISS-u i drugim projektima moguća samo uz potpuno i bezuvjetno ukidanje nezakonitih sankcija.

U prevedenim verzijama svojih tvitova Rogozin kaže da se žalio na sankcije u pismima NASA-i, Europskoj svemirskoj agenciji (ESA), kao i Kanadskoj svemirskoj agenciji (CSA). Rogozin je također objavio slike onoga što se čini kao odgovor svake zemlje.

CSA je potvrdila autentičnost pisma za The Verge, ali je odbila dati bilo kakav komentar. Verge se također obratio NASA-i i ESA-i, ali odgovore od tih agencija zasad nisu dobili.

SAD nastavlja podržavati međunarodnu svemirsku suradnju vlada, posebno one aktivnosti povezane s upravljanjem ISS-om s Rusijom, Kanadom, Europom i Japanom. Nove i postojeće američke mjere kontrole izvoza i dalje omogućuju suradnju između SAD-a i Rusije kako bi se osiguralo kontinuirano sigurno djelovanje ISS-a, stoji u pismu koje je potpisao NASA-in administrator Bill Nelson.

Čini se da CSA ima sličan odgovor na Rogozinov zahtjev. Mogu vas uvjeriti da Kanada nastavlja podržavati program ISS-a i da je posvećena njegovim sigurnim i uspješnim operacijama, ističu.

U međuvremenu, šef ESA-e Josef Aschbacher odgovorio je rekavši da će Rogozinov zahtjev proslijediti državama članicama agencije na ocjenu.

Stav naših partnera je jasan: sankcije neće biti ukinute. Svrha sankcija je ubiti rusko gospodarstvo, gurnuti naše ljude u očaj i glad i baciti našu zemlju na koljena, kaže Rogozin. Rogozin dodaje da će Roscosmos uskoro odrediti datum kada će prekinuti angažman Rusije s ISS-om, o čemu će potom biti izvijestili dužnosnici ruske vlade.

Rogozin je oštro reagirao na sankcije koje je u veljači uveo predsjednik Joe Biden, dajući insinuaciju da bi se svemirska postaja mogla srušiti na Zemlju bez uplitanja Rusije. Kao što moj kolega Loren Grush ističe, povlačenje Rusije sa postaje ima potencijal nanijeti stvarnu štetu, budući da se NASA oslanja na Rusiju da zadrži položaj i orijentaciju ISS-a u svemiru.

NASA je u četvrtak rekla da Rusija "kreće prema" produžetku svoje suradnje na ISS-u do 2030., ali Rogozinove izjave čine da se to čini malo vjerojatnim.

Ranije ovog tjedna, NASA-in astronaut Mark Vande Hei sigurno se vratio na Zemlju ruskom raketom Soyuz s dva kozmonauta. Prije njegovog dolaska postojala je zabrinutost oko njegovog povratka kući usred tekućeg rata Rusije u Ukrajini, ali Roscosmos je tvrdio da neće nasukati Vandea Heija na ISS-u.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti