Nova studija otkriva da već i jedna doza Pfizerova cjepiva smanjuje simptomatske slučajeve zaraze za 85 posto

U najnovijoj izraelskoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Lancet obznanjeno je kako je već samo jedna doza Pfizer-BioNTechova cjepiva protiv COVID-19 85 posto učinkovita u sprječavanju zaraze novim koronavirusom.

Branimir Vorša | 19.02.2021. / 13:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Izraelska studija ide u prilog dosad kontroverznoj strategiji ubrzanja procesa imunizacije stanovništva odgađanjem druge doze cjepiva protiv COVID-19, koju su već usvojile Velika Britanija i nekoliko drugih zemalja.

Studiju je proveo izraelski Medicinski centar Sheba ispitujući učinkovitost prve doze cjepiva na 7000 zdravstvenih djelatnika.

Istraživanje je pokazalo 85 posto smanjenja slučajeva simptomatski zaraženih osoba unutar 15 do 28 dana nakon primanja cjepiva. Maksimalna zaštita koju Pfizerovo cjepivo s dvije doze primljene u razmaku od 21 dan iznosi 95 posto.

Istraživanje otkriva i da već samo jedna doza tog cjepiva smanjuje i asimptomatske slučajeve zaraze za 75 posto u istom periodu.

Izraelski znanstvenici kažu da njihovo istraživanje ide u prilog odgađanju druge doze cjepiva kod zemalja koje su suočene s nestašicom doza cjepiva i s oskudnim resursima te da se tako može zaštititi veći broj populacije.

Za dugoročne efekte korištenja samo jedne doze Pfizerova cjepiva bit će potrebne dodatne studije, koje će pokazati i kad bi se učinkovito mogla primijeniti druga doza tog cjepiva.

Izvor: Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti