Nova web revolucija: Preglednik Brave nudi korisnicima novi i sigurniji protokol te put prema decentraliziranom internetu

Upravo je učinjen prvi korak u pokušaju decentralizacije interneta.

Branimir Vorša | 20.01.2021. / 17:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Web preglednik Brave postao je prvi u svijetu koji je odbacio HTTP protokol i prešao u potpunosti na novi peer-to-peer mrežni protokol IPFS (InterPlanetary File System), što predstavlja korak naprijed u decentralizaciji interneta.

IPFS je relativno nepoznat protokol za prijenos podataka koji za cilj ima poboljšati dominantan i većini poznat HTTP protokol, na način da učini sadržaj na internetu brže dostupnim i puno otpornijim na zakazivanje i pokušaje kontrole.

Taj protokol u principu radi kao mreža rasprostranjenih čvorova, dok je HTTP protokol dizajniran tako da web preglednici informacijama pristupaju preko centralnih servera.

Kad je riječ o IPFS protokolu, to je slično kao pri preuzimanju sadržaja putem recimo BitTorrenta, koji traži čvorove s dostupnim podacima koje tražite, umjesto da pristupa centralnom serveru.

Prednosti tog protokola su veće brzine, jer se podaci mogu raspodijeliti i pohraniti bliže korisniku ili korisnicima koji ih traže. To znači i manji toršak za korištenje usluga servera za tvorca nekog sadržaja.

Možda ipak najvažnije jest to da IPFS ima potencijal učiniti sadržaj na webu znatno otpornijim na kvarove te otpornijim i na cenzuru.

Brave mjesečno ima oko 24 milijuna aktivnih korisnika i rani je zagovornik IPFS protokola, na kojem radi još od 2018. godine. Sa verzijom 1.19 tog web preglednika korisnici će moći do IPFS sadržaja doći tako da u URL-u upišu ipfs:// umjesto https://. Tu je i opcija instalacije "punog IPFS čvora u jednom kliku", što će preglednik na kojem je taj čvor aktiviran, zapravo učiniti samim čvorom u peer-to-peer mreži.

Postojećim korisnicima Bravea to daje moć da neprimjetno serviraju sadržaj milijunima novih korisnika diljem svijeta putem novog i sigurnog protokola, ističe Brian Bondy, šef Bravea.

Decentralizirani internet može nadjačati sistemsku cenzuru podataka koju provode ili Big Tech kompanije ili svjetske vlade, kaže voditeljica IPFS projekta Molly Mackinlay, navodeći primjere 100.000 blokiranih korisnika u Turskoj, zabranjen pristup važnim COVID-19 informacijama u Kini i li zabranjen pristup dijelovima Wikipedije na Tajlandu.

Sad bilo tko s internetskom vezom može pristupiti tim ključnim informacijama preko IPFS-a na Brave pregledniku, kaže Mackinlay.

Braveov potez dolazi u zanimljivo vrijeme kad su se Big Tech kompanije odlučile obračunati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, blokiravši ili suspendiravši njegove korisničke račune zbog poticanja na nerede u zgradi Kongresa (Facebook, Twitter i drugi) te povlačenjem Parler aplikacije iz App Storea i Play Storea.

Decentralizirani interent ovakve poteze kontrole učinio bi znatno težim u budućnosti.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti