Nove opcije i naglasak na privatnost: Google Assistant već koristi više od 500 milijuna ljudi

Iz Googlea su napokon objavili informacije o broju korisnika Assistanta, a saznali smo i kakve su novitete pripremili.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.01.2020. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sajam potrošačke elektronike koji se ovaj tjedan odvija u Las Vegasu Google je iskoristio za predstavljanje noviteta vezanih za svoj digitalni asistent. Prvi put objavili su i informacije o broju korisnika Google Assistanta te njegove usluge mjesečno koristi više od 500 milijuna ljudi. Svima njima bit će dostupni i noviteti koji bi trebali pomoći u boljem upravljanju postavkama privatnosti, moći će se unaprijed zakazati neke akcije, brže telefonirati i slično.

Amazon Echo Dot (Foto: Amazon) Ljude više ne zanima privatnost, važniji su im moderni gadgeti

Za mnoge je jedan od najvećih problema s Googleom i njegovim digitalnim asistentom (kao i s asistentima drugih kompanija) privatnost – pitamo se sluša li nas Google dok mi to ne znamo, snima li naše privatne razgovore i preslušava li ih netko a da mi to ne znamo. Google je sada olakšao pristup informacijama o privatnosti, pa ako asistenta upitate snima li ono što govorite, poslat će vam link i postavkama privatnosti na vaš telefon kako biste odmah i na jednom mjestu imali pristup tim postavkama. Također, ako slučajno aktivirate zvučnik i asistent vas počne slušati, možete mu reći da se niste obratili njemu i odmah će obrisati posljednji zvučni zapis.

Ako želite pročitati neki duži tekst, a nemate volje pet do deset minuta gledati u ekran mobilnog uređaja, sve što trebate napraviti jest reći to Googleu te će vam Assistant pročitati taj tekst, pri čemu će paziti da preskoči poveznice na društvene mreže, ubačene oglase i slično u tekstu.

Virtualni post-it

Još jedan novitet koji će korisnici naročito cijeniti jest planiranje nekih naknadnih akcija, odnosno možete asistentu reći da npr. želite da sutra ujutro u 6 aktivira kavomat ili toster te mu možete najaviti da upali i priguši svjetla. Tako će vas kada se probudite čekati gotova kava i tost te upaljena svjetla. Pohvalna je i mogućnost brzog biranja – nakon što u asistentu podesite favorite u imeniku, bit će dovoljno uz naredbu "nazovi" reći samo ime osobe i Google će znati o kome se radi i nazvati tu osobu.

Glasovni asistenti (Foto: Stone Temple) "Najpametniji" glasovni asistent je…

Nova opcija Assistanta omogućit će i jednostavnije postavljanje novih pametnih uređaja. Nakon što postavite aplikaciju novog uređaja, bit će dovoljan dodir prstom po ekranu i taj će se uređaj povezati s asistentom. Također, Google širi podršku za asistent koji je sada dostupan na brojnim novim uređajima te je jasno da će broj tih uređaja konstantno rasti.

Za korisnike pametnih ekrana, Google je sada omogućio postavljanje virtualnih post-it poruka – naravno, putem njihova glasovnog asistenta. Sve što je potrebno jest reći Googleu kakav podsjetnik na ekranu želite i on će ga zalijepiti kako bi vas i ukućane podsjetio da nešto učinite.

Izvor: Venture Beat
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti