"Najpametniji" glasovni asistent je…

Istraživanje je pokazalo kako je Googleov glasovni asistent najpametniji na tržištu – slijedi Cortane i Alexa, a Siri je na posljednjem mjestu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.04.2018. / 14:08

Glasovni asistenti (Foto: Stone Temple) (Foto: Stone Temple)

Istraživanje digitalne marketinške agencije Stone Temple provedeno prošle godine pokazalo je kako je Googleov Assistant "najpametniji" glasovni asistent. Do ovih rezultata došli su na temelju odgovora koje su im asistenti dali na oko pet tisuća pitana, a ove je godine ekipa iz Stone Templea provela isto istraživanje kako bi saznali kakav je napredak na ovom tržištu i je li Google i dalje dominantna kompanija među asistentima.

Iako se poredak nije promijenio te je i ove godine Google "najpametniji", jasni su određeni trendovi – Amazonovo ulaganje u Alexu te da Appleov Siri zaostaje za konkurencijom.

Među četiri digitalna asistenta koja su testirana – Googleov Assistant (Googleov asistent testiran je i na pametnim telefonima i pametnom zvučniku Home te se pokazao preciznijim na smartphoneima), Amazonova Alexa, Microsoftova Cortana i Appleov Siri, Googleov Assistant pokušao je dati najviše odgovora na postavljena pitanja (dakle, asistent misli da shvaća pitanje i pokušava dati točan odgovor) te su njegovo odgovori bili najtočniji, odnosno dao je najviše preciznih i u potpunosti točnih odgovora na postavljena pitanja.

Glasovni asistenti (Foto: Stone Temple) (Foto: Stone Temple)

U odnosu na prošlu godinu, Alexa je zabilježila najveći rast prema broju odgovora na postavljena pitanja (ta je brojka porasla sa skoro 20 na više od 50 posto), a zanimljivo je kako jedini asistent koji je tijekom ove godine povećao postotak točnih odgovora Microsoftova Cortana (s 86 na 92,1 posto), pri čemu treba napomenuti kako nema podataka iz prošle godine za Googleov Assistent na pametnim telefonima, već samo na Home zvučnicima.

Google je, dakle, zauzeo prvo mjesto u obje kategorije, Cortana je na drugom mjestu Alexa treća, dok je Apple koji je s iPhoneom 4S Siri predstavio još prije sedam godina zauzeo je posljednje mjesto – i po pitanju pokušaja odgovora na pitanja i po pitanju točnosti odgovora.

Izvor: Stone Temple

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti