Novi Globalni centar za kibernetičku sigurnost trebao bi zaštititi svijet od napada poput ransomwarea WannaCry

Kibernetički napadi na tvrtke u proteklih su se pet godina udvostručili, što je podatak koji zabrinjava ne samo stručnjake za sigurnost već i gospodarstvenike i političare.

Martina Čizmić | 24.01.2018. / 10:24

Predstavljanje Globalnog centra za kibernetičku sigurnost (Foto: World Economic Forum / Faruk Pinjo) (Foto: World Economic Forum / Faruk Pinjo)

Kibernetička sigurnost jedna je od glavnih tema na World Economic Forumu koji se ovih dana održava u švicarskom Davosu.

Tako je, u sklopu jačanja međunarodne borbe protiv kibernetičkog kriminala, najavljeno osnivanje i pokretanje novog Globalnog centra za kibernetičku sigurnost koji bi trebao pomoći u izgradnji sigurnijeg svijeta.

Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, bez odgovarajuće obrane kibernetički napadi mogli bi onesposobiti gospodarstva, nacije i cjelokupno društvo.

Kibernetički napadi na tvrtke u proteklih su se pet godina udvostručili, što je podatak koji zabrinjava ne samo stručnjake za sigurnost već i gospodarstvenike i političare.

Kibernetički kriminal ne poznaje državne granice te je zbog toga potrebna suradnja među državama koja će omogućiti učinkovitiju borbu i osigurati siguran prostor za razvoj novih tehnologija poput umjetne inteligencije, robotike, dronova, autonomnih automobila i interneta stvari.

Novi će Centar početi s radom u ožujku pod vodstvom Aloisa Zwinggija te će tijekom svog rada nastaviti inicijative koje su pokrenute na WEF-u poput stvaranja repozitorija za informacije o kibernetičkoj sigurnosti koje će moći dijeliti i javni i privatni sektor, poticati dodatnu edukaciju o kibernetičkoj sigurnosti te razvoj daljnjeg regulatornog okvira.

5G će revolucionirati povezivost, što će se ponajviše odraziti na zdravstvo, mobilnost, ali i druge aspekte naših života. Milijarde uređaja odjednom će biti povezane, što će predstaviti dodatni izazov za kibernetičku sigurnost, istaknula je Kim Koro, voditeljica odjela kibernetičke sigurnosti u Qualcommu.

S njom se slaže i šef Europola Rob Wainwright, koji ističe kako su upravo uslužne djelatnosti na najvećem udaru.

Istaknuo je kako su ransomware napadi postali najveći problem u svijetu, i to na krilima zloupotrebe virtualnih valuta.

Prošle smo godine mogli vidjeti da je poznati ransomware WannaCry imao utjecaj na desetke tisuća tvrtki diljem svijeta. Svakodnevno viđamo sigurnosne propuste i curenje podataka koji utječu na milijarde, ne milijune, već milijarde korisnika, a trend se kreće prema upadima u kritične sustave za pružanje usluga kao što su banke. Profesionalna udružena kibernetičkih kriminalaca ciljaju visokovrijedne mete na precizniji i usredotočeniji način no što smo dosad imali prilike vidjeti, istaknuo je Wainwright te dodao kako se na darknetu mogu pronaći forumi na kojima se dogovaraju takvi napadi, koje sve češće sponzoriraju neke države.

Upravo bi takve napade ovaj Centar trebao na vrijeme identificirati i pomoći u nijihovu sprječavanju ili barem što bržem zaustavljanju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti