Kineski dnevni list Global Times objavio je da je kineski projekt nuklearne fuzije, ili umjetno sunce kako ga još nazivaju u Kini, uspio stvoriti i zadržati još topliju plazmu od nevjerojatnih 160 milijuna stupnjeva Celzija, na 20 sekundi.

Spomenuta vremena, iako ne predstavljaju neki dugi vremenski period, znače rekorde u potrazi za održivom nuklearnom fuzijom. Idući korak kineskih znanstvenika jest pokušati zadržati plazmu na tim toplinama i do tjedan dana bez prestanka, odnosno tako barem tvrdi profesor fizike sa Južnog sveučilišta znanosti i tehnologije u Shenzhenu.

Kineski reaktor nuklearne fuzije prvi je put dospio na naslovnice svjetskih medija 2019. godine, kad je objavljeno da će uskoro započeti s djelovanjem.

Riječ je o HL-2M Tokamak reaktoru, a pokrenut je prvi puta krajem protekle godine. Prvo dostignuće bilo mu je držanje temperature od 100 milijuna stupnjeva Celzija punih 100 minuta.

Tehnologija nuklearne fuzije u sebi sadrži veliki potencijal za proizvodnju energije iduće generacije, no postizanje održive fuzije pokazalo se kao izrazito velik izazov za inženjere i znanstvenike. Zasad taj proces troši više energije nego što je proizvodi, a cilj te tehnologije je upravo suprotno.

Sličan projekt je u izgradnji i u Europi, točnije Francuskoj, a riječ je o nuklearnom reaktoru ITER i na čijoj izgradnju radi mnoštvo svjetskih zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Ako se uspije postići održiva fuzijska reakcija, bit će to doslovce ogroman skok naprijed u proizvodnji energije. Osim što bi takav reaktor davao ogromne količine energije nazad, ona bi bilo i jeftinija za proizvodnju, slobodna od emisija stakleničkih plinova te praktički bez granica. Nuklearna fuzija ne ostavlja radioaktivni otpad kao nusproizvod, što je dodatno čini idealnim izvorom velikih količina energije.

Izvor: Global Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju