Novi Zeland prvi legalizirao isplatu plaće u virtualnom novcu

Novi Zeland postao je prva zemlja na svijetu koja je legalizirala isplatu plaće u virtualnom novcu

Martina Čizmić | 14.08.2019. / 08:11

Bitcoin (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Virtualne valute ili kriptovalute protekle su dvije godine izazvale mnogo pozornosti u svijetu. Nagli rast te potom nagli pad bitcoina, neke je pretvorio u milijunaše, druge u gubitnike, a treće zainteresirao za potpuno novi svijet virtualnog novca.

No iako se diljem svijeta svakog dana prodaju i kupuju milijuni bitcoina, ethereuma i drugih virtualnih valuta, one još uvijek nisu u širokoj upotrebi. To bi se od 1. rujna moglo promijeniti. Barem u Novom Zelandu.

ZEF kriptovalute Umjesto kunama, domaće proizvode možete platiti i kriptovalutama

Kako javlja Financial Times, Novi Zeland postaje prva zemlja na svijetu koja je legalizirala isplatu plaće u virtualnoj valuti, i to onoj koja je vezana za klasičnu valutu.

Osim plaće, zaposleni na Novom Zelandu moći će primati i bonuse u kriptovalutama. Tako bi zaposleni mogli, umjesto u novozelandskim dolarima, uskoro dobivati svoju plaću u bitcoinima. Zanimljivo, to se pravilo ne primjenjuje na one koji su samozaposleni.

Bitcoin (Foto: AFP) Postao je jedan od najvećih fenomena: Pokrenuo ga je anonimni kriptograf prije 10 godina

Hoće li se i druge zemlje povesti za novozelandskim primjerom, zasad nije poznato, no posljednjih se godina sve glasnije poziva na regulaciju kriptovaluta kako bi se stvorili pravni okviri za njihovo korištenje u svakodnevnom životu.

Možda je i Facebookova najava o uvođenju njihove kriptovalute libra potaknula čelnike Novog Zelanda na brže donošenje odluke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti