Novo otkriće: I majke dupina koriste takozvani "govor beba" u komunikaciji sa svojim mladima

Desetljećima dugo istraživanje provedeno na ženkama dupina otkrilo je neke nove obrasce u njihovom ponašanju u društvu vlastitog potomstva.

Branimir Vidmarović | 28.06.2023. / 13:38

Dupini
Dupini (Foto: Getty Images)

Nova znanstvena studija otkriva da majke dupina koriste oblik bebinog govora visokih tonova kada komuniciraju sa svojim mladima. Znanstvenici su promatrali 19 majki dupina na Floridi i snimili njihove prepoznatljive zvižduke dok su bili u pratnji svojih potomaka, kao i kada su plivale same ili s drugim odraslim dupinima.

Ilustracija Tajno oružje na koje nitko ne bi posumnjao: Kako su ove životinje postale dio ratovanja

Poseban zvižduk dupina služi kao jedinstveni identifikator, usporediv s imenima kod čovjeka. Oni koriste te zvižduke kako bi pratili jedni druge. Povremeno govore: 'Ovdje sam, ovdje sam', objasnila je Laela Sayigh, koautorica studije i morska biologinja s Woods Hole Oceanographic Institutiona u Massachusettsu.

Sve majke dupina u studiji pokazale isto glasovno ponašanje u blizini svojih potomaka

Studija, koja je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, otkrila je da je kod usmjeravanja signala, zvižduk majke bio viši i imao je veći raspon tona u usporedbi s njihovim uobičajenim zviždukom. To je otkriće vrijedilo za svih 19 majki dupina uključenih u studiju, istaknuo je biolog Peter Tyack sa Sveučilišta St. Andrews.

Prikupljanje navedenih podataka bio je izazovan zadatak, koji je zapravo trajao više od tri desetljeća. Znanstvenici su postavili specijalizirane mikrofone više puta na iste majke divljih dupina u zaljevu Sarasota na Floridi, kako bi snimili njihove prepoznatljive zvižduke. To je uključivalo razdoblja kada su imale mlade i razdoblja kada ih nisu imale, budući da mladunčad dupina obično ostaje sa svojim majkama oko tri godine ili dulje.

Nepoznanice koje ostaju

Razlozi zašto ljudi, dupini i druga bića koriste dječji govor nisu u potpunosti shvaćeni. Znanstvenici međutim vjeruju da bi to moglo pomoći potomcima u učenju proizvodnje novih zvukova. Prethodne studije na ljudskoj dojenčadi sugerirale su da obraćaju više pažnje na govor sa širim rasponom tonova. Ženke rezus majmuna modificiraju svoje glasove kako bi uhvatile i zadržale pozornost svojih potomaka. Slično tome, zebraste zebe povisuju ton i usporavaju svoje pjesme kada komuniciraju sa svojim ptićima, potencijalno olakšavajući učenje ptičjeg pjeva.

Studija o dupinima usredotočila se isključivo na glasovni poziv, tako da ostaje nepoznato koriste li dupini i dječji govor u drugim interakcijama ili pomaže njihovim potomcima u učenju komunikacije, kao što se to čini s ljudima.

Mogući razlozi korištenja visokih tonova

Skupina dupina Dupini su doista fascinantna vrsta: Pokazali osobinu za koju se vjerovalo da je na Zemlji imaju isključivo ljudi

Frants Jensen, bihevioralni ekolog s danskog sveučilišta Aarhus i koautor navedene studije, sugerira da bi bilo logično da dobri dupini, dugovječna i vrlo akustična vrsta, imaju slične prilagodbe, s obzirom na to da mladunčad moraju naučiti vokalizirati razne zvukove u komunikacijske svrhe.

Drugi mogući razlog za korištenje specifičnih tonova je zaokupljanje pozornosti mladunčadi. Zbilja je važno da mladunac zna 'Oh, mama mi se sada obraća', umjesto da samo najavljuje svoju prisutnost nekom drugom, objasnila je Janet Mann, morska biologinja sa Sveučilišta Georgetown, koja nije bila uključena u studiju.

Izvor: ABC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti