Tajno oružje na koje nitko ne bi posumnjao: Kako su ove životinje postale dio ratovanja

Delfini su se obučavali za detektiranje podmorskih mina, ali i za postavljanje eksplozivnih naprava te nošenje špijunske opreme. Jer tko bi posumnjao u delfina, zar ne?

Martina Čizmić | 24.06.2023. / 12:49

Još uvijek se traga za nestalom pdomornicom
Ilustracija (Foto: Getty Images)

Britanski vojni špijuni otkrili su kako Rusija možda obučava borbene dupine na anektiranom poluotoku Krimu, kako bi branila crnomorske luke i slala ih u borbu protiv ukrajinskih snaga. No, to nije prvi put da su borbene životinje poput delfina i kitova, korištene u borbama. Pogotovo na ruskoj strani i ukrajinskom teritoriju.

Još tijekom Hladnog rata, tadašnji Sovjetski savez imao je vojni centar za obuku delfina u Sevastopolju. Delfini su se obučavali za detektiranje podmorskih mina, ali i za postavljanje eksplozivnih naprava te nošenje špijunske opreme. Jer tko bi posumnjao u delfina, zar ne?

Nakon raspada Sovjetskog saveza, taj je vojni centar prešao u ruke Ukrajine i pretvorio se u zabavni park s delfinima. Čak su bivši vojni delfini korišteni za terapiju autistične djece u Ukrajini. Ali to ne znači da je Rusija prestala s takvim aktivnostima.

Iako službenih informacija o razvoju ruskog programa borbenih životinja nema, nagađa se da su upravo ruski delfini bili u Siriji i to u pomorskoj bazi u Tartusu.

Zanimljivo, 2019. godine u Norveškoj je otkriven pitomi kit beluga koji je pronađen s remenom GoPro kamere i za kojeg se smatralo da je "ruski prebjeg" koji je jednostavno tijekom misije izviđanja odlučio promijeniti stranu.

Još su prošle godine satelitske snimke Krima i Sevastopolja otkrile prisutnost velikog broja delfina u vodama te pomorske luke, što su vojni stručnjaci protumačili kao ruski pokušaj obrane od ukrajinskih mornaričkih specijalnih snaga. Nagađalo se kako bi ukrajinski ronioci mogli pokušati infiltraciju u mornaričku bazu, što bi trenirani delfini spriječili.

Duga povijest korištenja treniranih borbenih životinja

Životinje su se još od antičkih vremena koristile u ratovima i borbama. Neke kao ispomoć (poput konja i magaraca), druge kao aktivni sudionici u borbi (poput pasa, svinja, deva pa čak i sobova). 

Morske životinje poput beluga kitova, delfina, morskih lavova i tuljana, obučavaju se u vojne svrhe već desetljećima. Prvo kao tajni eksperimenti i projekti, a s krajem Hladnog rata i u sklopu različitih istraživanja.

Poznato je da su Amerikanci još 1960. godine započeli s mornaričkim programom za morske sisavce, a sumnja se i da su Sjeverna Koraje i Izrael također razvijali slične programe.

Osim što su ih proučavali, Amerikanci su i obučavali delfine, beluga kitove, morske lavove, ali i druge morske sisavce za obavljanje različitih podvodnih zadataka. Među najčešćima su bili isporuka opreme roniocima, pronalazak i vraćanje izgubljenih predmeta te podvodni nadzor pomoću kamera. U posljednje vrijeme, američka je vojska izuzetno otvorena oko toga što radi s životinjama, pa su tako podijelili i da njihov morski lav "Spike" voli igrati videoigre. 

U jednom trenutku, američki je program imao više od 100 delfina, brojne morske lavove i kitove te proračun od osam milijuna dolara. No, u međuvremenu je taj program smanjen, a životinje umirovljene.

Kakva je situacija trenutno s ruskim vojnim programom obučavanja životinja, teško je procijeniti. No, činjenica da su snimljeni delfini ispred Sevastopolja, očito ukazuje na to da je program i dalje aktivan.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti