Očajni Britanac ne odustaje: Želi uz pomoć robota prekopati otpad i pronaći hard disk s 8 tisuća bitcoina

Hard disk na kojem se nalazi 8 tisuća bitcoina bacio je slučajno i on se sada nalazi ispod tona i tona smeća.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.07.2022. / 11:38

Otpad (Foto: Getty Images)

Kada je prije nekoliko godina počela ludnica oko kriptovaluta na čijim su se krilima mnogi obogatili, u medijima se često spominjalo ime Jamesa Howellsa iz Newporta, jedne od tragičnih figura kriptoludila. On je 2013. godine posjedovao čak oko 8 tisuća bitcoina pohranjenih na novčaniku na hard disku kojeg je prilikom pospremanja stana slučajno bacio.

Otpad (Foto: AFP) Izgubljeni Bitcoini: Više od 500 milijuna kuna završilo na odlagalištu otpada!

Iako tada nije previše razmišljao o tome, kako je cijena bitcoina rasla tako je počeo tražiti načine na koje bi se mogao dokopati diska koji se nalazi ispod gomile smeća na otpadu u blizini Newporta. Vrijednost njegovih bitcoina, ovisno o cijeni te kriptovalute, iznosila je i po nekoliko stotina milijuna funti pa nije čudno da je Howell godinama očajnički želi doći do diska s kojim bi, pod uvjetom da je neoštećen, mogao postati bogataš.

Njegovi dosadašnji pokušaji su odbijeni, a sada je od vijeća Newporta ponovno zatražio dozvolu za kopanje po otpadu te im je iznio novi plan koji uključuje robotske pse i umjetnu inteligenciju, a stoji čak 11 milijuna dolara.

Prema tom planu, proces bi mogao trajati oko 3 godine tijekom kojih će se iskopavati odlagalište te sortirati otpad kako bi se u njemu pronašao hard disk. Na pronalaženju će raditi ljudi i roboti (Spot Boston Dynamicsa) trenirani da prepoznaju taj disk. Čak i ako pronađu disk, što je kao da tražite iglu u plastu sijena, pitanje je hoće li on i dalje raditi. Howell se pobrinuo i za to te je pronašao tim stručnjaka specijaliziranih za izvlačenje podataka.

Bitcoin Tesla priznala da je likvidirala 75 posto svojih bitcoina, no Musk dodao: "Nismo prodali ništa od našeg dogecoina"

Ako zaista dobije dozvolu za svoju potragu (što će biti teško jer članovi vijeća upozoravaju na značajni ekološki rizik kopanja po otpadu), nju će biti potrebno financirati, za što je Howell pronašao dva investitora koji su spremni uložiti 11 milijuna dolara, a ako se bitcoini na kraju spase, dobit će više od 50 milijuna dolara. Što se Howella tiče, ako ova nevjerojatna operacija završi uspješno, on namjerava zadržati 30 posto bitcoina, 30 posto dati radnicima koji su mu pomogli u traženju diska, a zanimljivo, namjerava svakom stanovniku Newporta dati bitcoine u vrijednosti 60 dolara.

Izvor: NY Post


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti