Očekuje nas kiša meteora u noći s ponedjeljka na utorak

Meteorski roj Perzeidi ove će godine prema prognozama biti najaktivniji u noći s ponedjeljka na utorak, kada ćemo vidjeti deset do petnaest sjajnih meteora na sat jer će nam ove godine u to vrijeme Mjesec biti gotovo pun, pa će njegova svjetlost smanjiti vidljivost meteora.

Hina | 07.08.2019. / 00:07

Galerija

Prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame kada nema Mjeseca. Za promatranje treba pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolji uvjeti za opažanje bit će od 22 sata do jutra, tvrdi glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

Perzeide su u narodu poznate i kao Suze sv. Lovre, a dva dana prije meteorskoga neba je spomendan kršćanskog mučenika sv. Lovre, pogubljena za vrijeme cara Valerijana kada su ga njegovi mučitelji spržili na rešetki.

Božičević podsjeća na to da je matično tijelo Perzeida komet 109P/Swift-Tuttle, radijant, te da je ishodišna točka na nebu zviježđe Perzej. Maksimalna im je aktivnost od 10. do 13. kolovoza, a maksimalni broj meteora od 80 do 100 u jednom satu.

Opažačima savjetuje da ne gledaju direktno u ishodišnu točku meteorskog roja gdje će opaziti najmanje meteora te da im za opažanje nije potrebna nikakva posebna oprema, poput teleskopa ili dvogleda, jer se meteori opažaju golim okom ležeći na tlu, ali našim očima treba oko pola sata da se prilagode noćnim uvjetima. Zato se, poručuje, treba udaljiti iz svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu, a svjetiljke koje se koriste moraju biti crvene ili prekrivene crvenim celofanom.

Božičević je pozvao sve zainteresirane da u nedjelju dođu na Petrovu goru, koja je nedavno proglašena prvim Međunarodnim parkom tamnoga neba u Hrvatskoj, i to kao jedan od samo 15 parkova u Europi.

Prvi veliki događaj koji će se obilježiti u tome parku bit će upravo promatranje Perzeida te besplatna projekcija filma "Prvi čovjek" u suradnji s Riječnim kinom Karlovac.

Program će početi u 19:30 povijesnim predavanjem i obilaskom spomenika Vojina Bakića. U 20:45 počet će projekcija filma "Prvi čovjek", a u 22:45 "Planetarij na otvorenom" – identificiranje zviježđa, objekata na noćnom nebu, s naglaskom na zviježđe Perzeja i meteore.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti