Odbor za zdravstvo: Internetsko nasilje među djecom u Hrvatskoj vrlo je rašireno

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana sigurnijeg interneta saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku u srijedu je održao tematsku sjednicu "Sigurnost djece na internetu".

I.D. | 07.02.2018. / 16:37

Zlostavljanje na internetu (Foto: Guliver/Thinkstock) (Foto: Guliver/Thinkstock)

Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak istaknuo je kako je internetsko nasilje u Hrvatskoj, kao i u Europi, vrlo rašireno. Kao primjer naveo je nedavno objavljenu tučnjavu dviju djevojaka u Splitu koja je inicirana na društvenim mrežama.

Trebamo razgovarati i sistematski pristupiti kroz ministarstva obrazovanja, socijalne politike i unutarnjih poslova kako bismo se više angažirali u edukaciji, zaštiti i prevenciji nasilja među djecom, poručio je Ramljak.

Zadnjih deset godina Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i zadnjih pet godina Centar za sigurniji internet pokušavaju preventivnim programima i podizanjem svijesti te aktivnom borbom protiv ilegalnih sadržaja na internetu napraviti da djeca budu sigurnija, kazao je.

Ramljak je poručio i da je velika odgovornost na roditeljima jer se djeca ponašaju onako kako vide kod kuće, no dodao je da roditelji često nisu dovoljno educirani da bi mogli pratiti djecu. Potrebno je jačati i odnos djece i roditelja tako da se dijete može povjeriti roditelju kada ima problem u virtualnom svijetu, kao i u stvarnom životu, ističe Ramljak.

Predsjednica Odbora Ines Strenja Linić (Most) smatra da je potrebno bolje povezati Centar za nestalu i zlostavljanu djecu sa svim nadležnim institucijama jer je danas cyber-bullying izuzetno raširen.

Zlostavljanje djece na internetu ponekad je možda i jače od onoga što se događa u svakodnevnom životu, jer se događa 24 sata, događa se kada se dijete makne iz škole i može dovesti do pogoršanja psihičkog stanja djeteta, pa i težih posljedica, zbog čega se dijete ne može vratiti u normalno stanje i funkcionirati, upozorava Strenja Linić.

Nekontroliranje predatora koji vrebaju djecu na internetu omogućuje da ih se izvede u stvarni svijet u kojem dolazi i do još ozbiljnih posljedica i zlostavljanja, istaknula je.

Najavila je da će Odbor pozvati Ministarstvo unutarnjih poslova da dio ovlasti prenese i na Centar za nestalu i zlostavljanu djecu koji ima telefon na koji se javljaju stručne osobe kada djeca nestanu te apelira na njihove bolje povezivanje i suradnju tih dvaju sustava.

Na tematskoj sjednici Odbora sudjelovali su predstavnici ministarstva pravosuđa, unutarnjih poslova, znanosti i obrazovanja, pravobraniteljica za djecu, sutkinje za djecu i mladež te Lavice, udruga majki koja se bori protiv pedofila. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti