Odlazak Velike Britanije iz EU mogao bi naštetiti tehnološkoj industriji

Nakon što je jučer u Velikoj Britaniji proveden referendum o pitanju hoće li članica ostati ili napustiti Europsku uniju te je odlučeno za izlazak, postavlja se pitanje koje promjene to donosi u administraciji, ali i na polju tehnološke industrije.

Viktor Gabaj Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 24.06.2016. / 17:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako su mnoge ankete davale prednost ostanku Britanije u EU na kraju je izglasan izlazak, mada se onaj mlađi sloj Britanaca buni kako veći dio glasačkog tijela čine stariji ljudi koji nemaju pravo odlučivati o sudbini budućih generacija. Kako god, činjenica je da taj sloj poslovnjaka drži britansku tehnološku industriju i svjestan je posljedica koje može izazvati Brexit.

Sredinom ožujka u tzv. "europskoj tehnološkoj metropoli", Londonu, provedena je anketa koja je pokazala kako gotovo 90 posto Londonaca protivi izlasku Britanije iz Europske unije. U širem smislu, ekonomisti i analitičari složili su se oko činjenice da će ovaj potez imati ozbiljne i obostrane posljedice, među kojima je i ukidanje privilegija poput jeftinog zračnog prometa, smanjenih troškova zdravstvene skrbi, ali i mogućnost Britanaca da studiraju na sveučilištima unutar granica unije.

James Waterworth, predsjednik europske grupe CCIA (Computer and Communications Industry Association) izjavio je u intervjuu za Recode kako bi ovo sve moglo završiti kobno. Provedba europskih zakona zaduženih za provođenje jedinstvenog digitalnog tržišta u zemljama unije mogla bi postati upitna po Britance, s obzirom na to da je između zemalja EU postignut sporazum o sigurnoj razmjeni podataka. Ako izađe iz unije, isti ugovor za njih neće više vrijediti. S druge pak strane njihove obavještajne službe imaju puno više ovlasti od američkih, no sve dok je Britanija dio EU, europski podaci mogu se dijeliti s kolegama na otoku bez straha od špijunaže nad istima.

Otežano zapošljavanje, razvoj startupova

Nakon provedbe Brexita, vlade će biti prisiljene na sastavljanje novog ugovora o načinu na koji se razmjenjuju podaci pa bi se moglo dogoditi da sudovi ukinu sve sporove oko razmjeni podataka između EU i Britanije. Osim toga, izlazak Britanije bi mogao znatno utjecati na ravnotežu snaga u europskom parlamentu tako da negativno utječe na sudbinu kompanija u IT sektoru. Waterworth tvrdi kako će budući zakoni (koji se odnose na kompanije u tech sektoru) biti puno stroži i manje susretljivi. Na primjer, poslodavcima bi moglo biti teže dovesti najtalentiranije ljude iz EU u londonske urede.

Ako je ovaj referendum bio toliko rizičan i ismijavan od strane brojnih stručnjaka, svi se pitaju, kako se ovo moglo dogoditi? Priča se kako je to zbog anti-imigrantskih dezinformacija koje su se širile putem desničarskih britanskih novina koje su upravo natjerale ovaj stariji sloj da glasaju u korist napuštanja unije, no lako je upirati prstom.

Britanija je prva članica koja se ikad odlučila odvojiti od unije, a kako će se ovaj potez odraziti na klimu u svijetu IT-a – vrijeme će pokazati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti