Odličnu prodaju Nintendo Switcha mogao bi ugroziti Apple

Zbog velike potražnje za novom generacijom igraće konzole cijena dionice Nintenda porasla je na najveću vrijednost još od 2010. godine, no postoji jedan problem…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.05.2017. / 13:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon odličnih prodajnih brojki i velike popularnosti konzole Wii koja je Nintendu tijekom prošlog desetljeća donijela veliki profit, ova je kompanija s njenim nasljednikom Wii U razočarala većinu svojih fanova. Slaba prodaja i pad cijena dionica bio je jasan signal da su kompaniji potrebne (velike) promjene, a te promjene i pomak na bolje stigle su s novom generacijom konzole Switch.

Switch se poput klasičnih konzola može povezati s televizorom i na igrama uživati u velikom ekranu, a s dodatnim tabletom može se koristiti i kao prijenosna konzola. Potražnja za ovom konzolom je iznad svih očekivanja, a kako bi dodatno poboljšali prodaju, Nintendo je objavio i novu verziju legendarne Zelde – "Legend of Zelda: Breath of the Wild" koja je u manje od mjesec dana prodana u 2,8 milijuna primjeraka.

Iznenadila velika potražnja

Odlična dosadašnja prodaja ove konzole – a u povijesti jedino je bolji prvi prodajni mjesec imao Sony sa svojim PlayStationom 4 krajem 2013. godine, odrazila se i na cijenu dionica koja je porasla trideset posto ove godine i trenutno je na najvišoj razini u posljednjih sedam godina. Zarada od prodaje konzole, nove mogućnosti plaćanja unutar igara i multi-palyer servis kojeg će lansirati na jesen razlozi su zbog kojih investitori sve više vjeruju Nintendu, kao i najavljena nova verzija Super Marija koja stiže krajem godine, taman na vrijeme za blagdansku šoping groznicu kada će veliki broj ljudi pod borom poželjeti upravo ovu konzolu.

Velika potražnja iznenadile je i najveće optimiste u Nintendu koji sada moraju povećati proizvodnju, no to neće biti lako, a najveći problem ova bi kompanija mogla imati u – Appleu. Iako Apple ne proizvodi igraće konzole, njihovi telefoni koriste neke iste komponente kao i Nintendov Switch, a s obzirom na jako velika očekivanja od ovogodišnjih modela iPhonea, povećana je i potražnja Cookove kompanije za tim komponentama. Također, velika je potražnja podatkovnih centara za flash memorijom kakva se koristi u Nintendovoj konzoli te je i to potencijalni problem za ovu kompaniju pa je pitanje hoće li moći napraviti dvadeset milijuna konzola do kraja ožujka sljedeće godine, što je dvostruko više u odnosu na prvotna očekivanja.

Povećanje narudžbi i potražnje moglo bi dovesti do povećanja cijene komponenta, odnosno do situacije koju u Nintendu pokušavaju izbjeći – da cijena proizvodnje bude veća od prodajne cijene koja u SAD-u iznosi 299 dolara.

Izvor: CNN

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti