"Odmetnuti" kineski svemirski laboratorij pada na Zemlju, a nitko ne zna gdje će završiti

Kinezi su inicijalno najavili kako bi se Tiangong-1 mogao srušiti na Zemlju krajem 2017. godine, no posljednji izračuni daju čak 60 posto šansi da će se srušiti u ožujku 2018. godine.

Martina Čizmić | 03.01.2018. / 09:19

Ilustracija Tiangong-1 (Foto: CMSA) (Foto: CMSA)

Između veljače i travnja ove godine na Zemlju će pasti stari kineski svemirski laboratorij. Gdje? To je trenutno jedna velika nepoznanica.

Naime, Kina je još prije dvije godine objavila kako je izgubila kontrolu nad Tiangong-1, svemirskim laboratorijem koji je završio svoju svemirsku misiju.

Kinezi su inicijalno najavili kako bi se Tiangong-1 mogao srušiti na Zemlju krajem 2017. godine, no posljednji izračuni daju čak 60 posto šansi da će se srušiti u ožujku 2018. godine.

Problem je što Kina ne može kontrolirati gdje će se Tiangong-1 srušiti, pa postoji mogućnost da se sruši i na neko naseljeno mjesto i tako napravi veliku štetu, a možda i ubije nekoga.

Znanstvenike zabrinjava što ne znaju točno kad će se Tiangong-1 srušiti i gdje. Taj će podatak saznati tek nekoliko sati prije samog rušenja, kad Tiangong-1 uđe u Zemljinu atmosferu. No ni to nije garancija jer još uvijek postoji mogućnost da mu nešto skrene putanju.

A sad malo dobrih vijesti. Šanse da će ovaj 8,5 tona težak svemirski otpad završiti u naseljenom području su 1:10 000, a prema procjenama znanstvenika (koje se još mogu mijenjati), past će negdje između 43 stupnja sjeverne i 43 stupnja južne geografske širine.

Mi u Hrvatskoj možemo biti sigurni. Osim ako se stvari ne promijene u sljedećih nekoliko tjedana.

Želite li pak biti sigurni da se Tiangong-1 neće spustiti u vaše dvorište, bacite oko na

Noradov radar

i pridružite se stotinama entuzijasta diljem svijeta koji prate ovu "svemirsku opasnost".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti