Održan "5G dan": Potrebno je riješiti pitanje 5G infrastrukture i stvoriti preduvjete za konkurentno gospodarstvo

Nema industrije na koju neće utjecati mobilna mreža nove generacije, a u razvoju 5G-a Hrvatska može biti među najboljima, ali i najgorima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.09.2019. / 15:54

5G dan (Foto: YouTube)

Nezaobilazne teme svih tehnoloških konferencija na kojima se govori o budućnosti i napretku tehnologije gotovo uvijek su umjetna inteligencija, digitalna transformacija te 5G. Upravo su mobilne mreže pete generacije i prednosti njezine implementacije i korištenja u Hrvatskoj bile tema danas održane konferencije pod nazivom "5G dan" u organizaciji HAKOM-a.

Tijekom konferencije čuli smo zanimljiva izlaganja startupova i pojedinaca o načinima na koje im 5G pomaže u poslovanju. Ivana Podnar Žarko s FER-a održala je zanimljivo predavanje o internetu stvari i načinu unificiranja infrastrukture i stvaranju jednog ekosustava usluga koji bi omogućili korištenje jedinstvenih aplikacija putem različite infrastrukture u različitim radovima. Dakle, na razini Hrvatske da se ne koriste različite aplikacije za parkiranje, već samo jedna koja će podržavati različitu IoT infrastrukturu.

Tomislav Lugarić iz Rimac Automobila održao je predavanje nazvano "100 inženjera u vašem autu" na kojem je govorio kako, uz 5G, žele M2M sustav pretvoriti u sustav za daljinsku prisutnost te svim inženjerima omogućiti da budu dio vožnje i prate sve važne parametre automobila dok je u pokretu.

Vjerojatno najbolji dojam ostavio je "karlovački genijalac" Albert Gajšak, koji je svoju poduzetničku priču (o kojoj smo već više puta pisali) predstavio na zanimljiv, zabavan i prilično duhovit način. O startupu Orqa i njihovim naočalama za upravljanje dronovima, tj. za udaljenu stvarnost također smo pisali, a danas je Srđan Kovačević objasnio kako je tekao razvoj naočala za remote reallity, kao i u utjecaju 5G-a na tu, ali i brojne druge industrije.

Predavanje o umjetnoj inteligenciji održao je Bojan Jerbić s FSB-a, a vidjeli smo i zanimljivosti u području proširene stvarnosti na kojima radi kompanije Spectre, sustav za borbu protiv požara DetectIT VGV Firefightersa te kako izgleda budućnost poljoprivrede prema Osatina grupi.

5G predstavlja veliku šansu za Hrvatsku

5G dan (Foto: YouTube)

Na kraju je održana panel-rasprava na kojoj su sudjelovali Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, generalni direktor HUP-a Davor Majetić i osnivač Netokracije Ivan Brezak Brkan.

Tonko Obuljen naglasio je kako sve frekvencije za 5G još nisu slobodne, no da HAKOM na tome intenzivno radi. Frekvencijski pojas 3,5 GHz raspoloživ je u većini zemlje, osim u dvije županije, dok je stvar s pojasom od 700 Mhz malo kompliciranija i trebala bi se riješiti do sredine sljedeće godine, iako bi problema i dalje moglo biti zbog susjednih zemalja i njihova TV signala.

Ministar Horvat rekao je da već puno toga znamo o 5G-u te da mobilne mreže nove generacije predstavljaju veliki iskorak, no taj iskorak ne može biti stihijski. Naglasio je važnost tehnološkog sektora pri provođenju inovacija te strateški dokument digitalizacije gospodarstva koji bi trebao biti gotov do kraja godine tako da 2020. "može biti dobar početak".

Što se koncesijskih naknada tiče, spomenuo je kako je ona veća i zahtjevnija te se nada da će, kada se naknade prepolove, to pokrenuti ulaganja investitora i operatera te gradnju baznih stanica.

Davor Majetić rekao je da nam 5G pruža veliku šansu da budemo među najboljima, ali i najgorima te je naglasio važnost rješavanja infrastrukture koja ide uz 5G – to se mora riješiti brzo i jednostavno jer kada postoji infrastruktura, uz nju idu i inovacije.

Od države "traži" da stvori preduvjete, kao i vještine i znanja za gospodarstvo koje će biti konkurentno, a primjena 5G-a bit će zaista svuda i u svim gospodarskim sektorima: „Stvorite uvjete da možemo pristupati brzom internetu, da to bude jeftino i konkurentno. Stvorite uvjete da imamo pametnu radnu snagu koja izlazi s tržišta rada. Stvorite uvjete da se dolazi u Hrvatsku investirati i razvijati rješenja“.

Brezak Brkan složio se da će 5G pomoći kompanijama u gospodarstvu, no posebno je naglasio kako se digitalizacija ne odnosi samo na tehnologiju već i na kulturu kompanija i drukčiji način rada te im niti 5G neće pomoći ako se ne promijene one same.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti