Održan Adriatic MSP Summit s temom kibernetičke sigurnosti

Nekontrolirana upotreba umjetne inteligencije jedna je od najvećih prijetnji kibernetičkoj sigurnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.09.2023. / 08:42

Filipi Zanoello Pires (Foto: Adriatic MSP Summit)

U Zagrebu je jučer održan prvi Adriatic MSP Summit, koji je okupio brojne domaće i strane stručnjake. Na summitu se raspravljalo o temama vezanima za kibernetičku sigurnost te strategijama razvoja i unapređenja kibernetičke sigurnosti. Kao najveći problem s kibernetičkim prijetnjama naglašena je činjenica kako je potrebno držati korak s razvojem tehnologije te evolucijom sigurnosnih prijetnji, a mnoge kompanije u privatnom i javnom sektoru već su u zaostatku, koji zbog negativnih globalnih ekonomskih trendova postaje sve naglašeniji.

  Malware Razbijena zloglasna platforma koja je širila malware po cijelom svijetu

Najčešće su posljedice uspješnog kibernetičkog napada na poslovni ili državni sektor financijske štete, zastoj u radu, krađa intelektualnog vlasništva i gubitak reputacije. Također, kako je naglasio Mark Lamb, osnivač/izvršni direktor HighGround.io i izvršni direktor tvrtke M3 Networks, mnogi zaposlenici danas nisu ni svjesni opasnosti i izazova za kibernetičku sigurnost koje predstavlja nekontrolirana upotreba umjetne inteligencije.

Zato je iznimno važno kontinuirano provoditi edukacije zaposlenika s ciljem podizanja svijesti o sigurnosti, kako bi zaposlenici prepoznali opasnosti i tako smanjili mogućnost uspješnih napada na njihove kompanije. Glavni je cilj ovakvih konferencija razmjena stručnosti i primjera iz prakse koji mogu poslužiti kao odgovor na izazove s kojima se susreću pružatelji IT usluga u Adriatic regiji. Svaka regija ima svoje jedinstvene izazove kad je riječ o optimizaciji poslovanja ili zaštiti od kibernetičkih prijetnji. Razumijevanjem tih izazova i primjenom globalnih rješenja, težimo stvaranju snažnijeg tehnološkog ekosustava koji će koristiti široj zajednici, kazao je Siniša Vojtek, direktor tvrtke Nestec IT solutions, koja je organizirala događanje.

  Ilustracija Bivši haker savjetuje: Većina ovo izbjegava, a to bi ih moglo spasiti od prijevara i gubitka novca

Brazilski stručnjak za kibernetičku sigurnost Filipi Zanoello Pires na konferenciji je prikazao analizu zlonamjernog softvera te istaknuo kako trenutačno svi koriste neki od poslužitelja u oblaku, što je u posljednje vrijeme znatno utjecalo na povećanje napada. Pires je također upozorio na opasnosti umjetne inteligencije, a kritizirao je i proizvođače IoT uređaja u kojima se često koriste slabe lozinke te programi koji imaju mnoge ranjivosti, što, naravno, mogu iskoristiti kibernetički kriminalci.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti