Opasan malware za Androide može prisluškivati korisnike samo na temelju vibracija zvučnika

Maliciozni program napravljen je kako bi čitao podatke senzora pokreta poput vibracija zvučnika telefona tijekom razgovora

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.12.2022. / 12:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

EarSpy novi je malware za uređaje koji rade na Googleovom operativnom sustavu za mobilne uređaje, a čije su mogućnosti prilično zastrašujuće za privatnost korisnika. Ipak, odmah treba naglasiti, taj malware se ne širi telefonima ili tabletima, već iza njega stoje znanstvenici s pet sveučilišta u SAD-u i napravljen je samo u svrhu istraživanja.

Slika nije dostupna Nova opasnost vreba na internetu: Dovoljan je jedan pogrešan klik da vaši podaci nestanu zauvijek

Njihov malware može čitati podatke koje prikupljaju senzori pokreta poput i vibracija zvučnika telefona tijekom razgovora. S obzirom na to da prijašnji modeli pametnih telefona nisu imali tako napredne senzore, takvi napadi ranije nisu bili mogući.

Sada je situacija ipak drukčija te EarSpy pokazuje koliki je napredak posljednjih godina ostvaren na području tehnologije pametnih telefona poput senzora pokreta i žiroskopa, odnosno kakva opasnost prijeti iskorištavanjem podataka dobivenih od te tehnologije. U istraživanju korištena su dva modela pametnih telefona, oba malo starija i oba iste kompanije - OnePlus.

Jedan je model OnePlus 7T predstavljen još 2016. godine, dok je drugi OnePlus 9 iz 2019. godine, a razlika između podataka koji su prikupljeni na ovim telefonima je prilična, naravno u korist novijeg modela.

Tako je model OnePlus 9 zbog naprednije tehnologije mogao prikupiti više podataka, a nije teško zaključiti da je ta količina podataka na još novijim modelima puno veća.

Među inim, EarSpy može prisluškivati pozive te iz njih prepoznati spol pa čak i identitet korisnika, a djelomično može prepoznati i sadržaj razgovora, a sve na temelju podataka koje je akcelerometar zabilježio od vibriranja zvučnika.

Prva fotografija s teleskopa James Webb Hakeri pretvorili prvu fotografiju teleskopa James Webb u digitalnu prijetnju koja izbjegava antivirusni softver

Malware na telefonima mogao je prepoznati spol između 77,7 i čak 98,7 posto, dok je prepoznavanje govora bilo uspješno između 52 i 55 posto.

Izvor: Tech Radar
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti