Opasan ransomware: Pripazite na mailove koje dobivate ovih dana

Korisnici čija su računala zaražena opasnim ransomwareom mogu besplatno otključati računalo ako link s tim malwareom pošalju drugim osobama

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.12.2016. / 08:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hakeri i online kriminalci posljednjih godina sve češće koriste tzv. ransomware programe s kojima zaključavaju računala, a ako korisnici ponovno žele pristupiti svojim podacima, moraju platiti određenu otkupninu. Problema s ovakvim programima prije nekoliko godina imali smo i u Hrvatskoj kada su kriminalci slali lažne poruke za koje se činilo da ih šalje policija koja je na računalima pronašla piratski materijal zbog čega je računalo zaključano te su neki korisnici zaista platili hakerima (misleći da plaćaju policiji) za otključavanje računala. U posljednje vrijeme internetom se širi novi oblik ransomwarea nazvan Popcorn Time koji korisnicima zaključava računala, odnosno oni ne mogu pristupiti dokumentima, fotografijama i videozapisima, a za ponovni pristup sadržaju na svom računalu moraju platiti 1 bitcoin, što je skoro 800 dolara. No, ovaj ransomware korisnicima pruža mogućnost besplatnog otključavanja ako link s ovim programom pošaljete drugim osobama – potrebno ga je poslati na dvije mail adrese i ako Popcorn Time zarazi njihova računala i oni plate otkupninu, onda će se osobi koja je poslala link besplatno otključati datoteke, odnosno dobit će šifru za otključavanje.

Vrijeme koje korisnici imaju za otključavanje računala iznosi sedam dana, a ako se ranije više puta unese kriva šifra za otključavanje datoteke na računala trajno će se zaključati. Iza ovog programa navodno stoje hakeri iz Sirije koji novac dobiven ovim putem namjeravaju iskoristiti za hranu i lijekove te su u poruci ljudima čija računala je zarazio Popcorn Time poručili – 'jako nam je žao što morate platiti novac na ovaj način, ali to je jedini način da mi nastavimo živjeti'. U svakom slučaju budite na oprezu i pazite od koga dobivate mailove i poruke i nikako nemojte otvarati sumnjive linkove jer bi vaše računalo moglo zaraziti ovim malwareom i zaključati vam sve dokumente.

Izvor: ZDnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti