Oprez! Ponovno kruže lažne SMS poruke, ne nasjedajte na njih

Iz Hrvatske pošte već su u nekoliko navrata upozoravali na takve lažne SMS poruke.

Martina Čizmić | 12.02.2024. / 08:35

SMS (Foto: Getty images)

Policija upozorava na SMS prijevaru koja je prisutna već dulje vremena u Hrvatskoj, no još uvijek postoje ljudi koji ne obraćaju pozornost i nasjedaju na nju. 

Kako su izvijestili policijski službenici Policijske postaje Otočac, 66-godišnjakinja je prijavila kako je na svoj mobitel primila SMS poruku koja je sadržavala poveznicu na krivotvorenu internet stranicu, u kojoj poveznici su naveli da nedostaje kućni broj i da je obustavljena dostava paketa. Nakon što je unijela kućni broj, ubrzo joj je s bankovnog računa skinut novac, te je oštećena za 960 eura.

Upozoravamo građane da ukoliko zaprime ovakve SMS poruke, koje sadržavaju poveznicu na druge internet stranice, a u kojima se pod krinkom plaćanja troškova poštarine od nekoliko eura ili centi za dostavu paketa traži da upišu svoje podatke s kartice, budu oprezni, da ne upisuju podatke s kreditne kartice, stranicu zatvore i izbrišu SMS, ističu iz policije. 

Iz Hrvatske pošte već su u nekoliko navrata upozoravali na takve lažne SMS poruke. 

Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka. Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja, poručuju iz HP-a te dodaju plaćanje ili provođenje bilo koje druge transakcije u Hrvatskoj pošti za dostavu paketa/pošiljaka moguće je samo i jedino poštaru na dostavi, u poštanskom uredu ili na paketomatu.

Kako prepoznati lažne poruke?

Lažne SMS poruke prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici. Službena domena Hrvatske pošte je posta.hr. 

Također, prepoznatljiva je po pravopisnim i gramatičkim pogreškama ili korištenjem engleskog jezika u komunkaciji.

Nakon klika na poveznicu, od primatelja se u pravilu traži unos broja bankovne kartice i CVC/CVV broj.

Lažna SMS poruka (Foto: Hrvatska pošta)   Lažna SMS poruka (Foto: Hrvatska pošta)

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti