Opušci cigareta otpuštaju smrtonosne toksine u okoliš: "Puni su otrovnih kemikalija i mikroplastičnih vlakana. To je opasan otpad"

Znanstvenici sa Sveučilišta u Göteborgu u novoj studiji su pokazali da filtri u opušcima od cigareta propuštaju tisuće toksina i plastičnih vlakana koja su otrovna za vodene ličinke te pozivaju na njihovu potpunu zabranu.

Branimir Vorša | 03.05.2023. / 14:21

Opušci cigareta
Opušci cigareta (Foto: Getty Images)

Teško da postoji neko javno mjesto na kojem čovjek neće naići na opuške - od pješačke staze, autobusne stanice, parka pa sve do plaže. Ti opušci nisu samo ružni za vidjeti, oni su i stvarno loši za okoliš. Znanstveni tim sa Sveučilištu u Göteborgu pokazao je u studiji da su mikrovlakna i kemikalije koje cure iz filtera u opušcima, otrovni za vodene ličinke.

Filter opuška je pun tisuća otrovnih kemikalija i mikroplastičnih vlakana, tako da se ne odbacuje bilo kakav komad plastike u okoliš. To je opasan otpad, kaže Bethanie Carney Almroth, profesorica ekotoksikologije na Sveučilištu u Göteborgu.

Testiranja pokazala toksičnost odbačenih filtera

Pušenje ubija Stručnjaci upozoravaju na rizičnost alternativa duhanskim proizvodima: "Potpuno prestanite ako je ikako moguće"

U studiji koja je objavljena u časopisu Microplastics and Nanoplastics, znanstvenici su testirali učinke toksina koji se nalaze u filteru nakon pušenja, kao i tvari koje su u filtru od samog početka, na ličinke vodenih komaraca. Ispostavilo se da toksini dovode do 20 posto veće stope smrtnosti među ličinkama komaraca.

Prethodna znanstvena istraživanja pokazala su da toksini u filterima također imaju negativne učinke na mnoge druge vodene organizme. Primjerice, ribe mogu uginuti ako su četiri dana izložene koncentracijama koje odgovaraju toksinima koje izlučuju jedva dva opuška u jednoj litri vode.

Filteri za cigarete također su glavni izvor mikroplastike koja se nalazi u našem okolišu, nešto za što znamo da ima veliki negativan utjecaj na biološki život. EU je već klasificirala filtere za cigarete kao opasni otpad, napominje Carney Almroth.

Ključno i ponašanje pušača

Znanstvenici su u studiji također promatrali kako se pušači u Göteborgu ponašaju prilikom gašenja cigareta. Ispostavilo se da mnogi ljudi bacaju opuške na tlo čak i ako su u blizini pepeljare.

Čišćenje košta općine milijune kruna, ali će i dalje biti mnogo opušaka u okolišu. Sada provodimo istraživanje o plastičnom smeću u cijeloj Švedskoj uz pomoć znanstvene zajednice, u onome što zovemo eksperimentom plastike. Na taj način možemo raditi sa školskom djecom i drugima kako bismo dobili bolje brojke o tome gdje i koliko se opušaka s filterima nalazi u okolišu, uz ostale problematične plastične proizvode, pojašnjava Carney Almroth.

Za uporabu filtera nema argumenata

Pretilost Kontroverzna ideja za smanjenje pretilosti: Biste li konzumirali čokoladicu na kojoj je slika operacije srca ili mrtvog psa?

Ona isto tako smatra da uopće ne postoje dobri argumenti da filteri ostanu sastavni dio cigareta. Zajedno s drugim stručnjacima, Carney Almroth je napisala komentar u časopisu Science of the Total Environment, tvrdeći da opušci nisu samo najčešći otpad na svijetu, već da su također samo marketinški trik koji zapravo malo pomaže u zaštiti pušača.

Zato ih je potrebno u potpunosti ukloniti s tržišta. Nije ispravan pristup usredotočiti se na to da proizvođači duhana plaćaju čišćenje filtera. Problem treba spriječiti na prvom mjestu, a ne ga kasnije čistiti, ističe Carney Almroth.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti