Originalno rješenje iz Dacie s kojim se pametni telefon pretvara u multimedijski centar automobila

Umjesto ugrađenog putnog računala, nova Dacia Sandero kao infotainment sustav koristi - pametni telefon.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.03.2021. / 14:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako sve više novih automobila dolazi s ugrađenim ekranima putem kojih se može upravljati brojnim opcijama automobila - od multimedije do navigacije itd., ponekad je za takve opcije potrebno kupiti model s boljom opremom, odnosno treba dodatno platiti. Iz Dacie su pronašli prilično originalno rješenje za infotainment sustav koji već sada svi nosimo u - džepu. Naravno, riječ je o pametnom telefonu koji u novom modelu Sandera postaje infotainment centar s kojim se upravlja s brojnim multimedijskim opcijama te na čijem se ekranu prikazuju važne informacije o samom automobilu.

Podizanjem posebnog poklopca u smještenog u sredini prednjeg dijela automobila gdje je obično smješten multimedijski sustav, otvara se postolje u koje se (horizontalno) postavlja pametni telefon. Taj je prostor prilagodljiv raznim veličinama uređaja, tako da u njega mogu stati i najveći modeli na tržištu. Telefon se s automobilom povezuje bežično ili putem USB-a, a nakon aktivacije posebne aplikacije, pretvara se u klasično putno računalo s kojim se može upravljati svim infotainment opcijama.

Slika nije dostupna Sljedeće godine počinje prodaja "najjeftinijeg gradskog električnog vozila na europskom tržištu"

Dakle, putem telefona može se odabrati radiostanica, reproducirati glazba s telefona ili streaming aplikacija, može se pristupiti planeru, koristiti navigacija i, naravno, telefonirati. Također, s njim se može upravljati i glasom te je povezan je i s tipkama za kontrolu zvuka na volanu, a na njegom se ekranu mogu pratiti i informacije o brzini, potrošnji goriva, prijeđenim kilometrima, statusu motora itd.

Kako vozač nakon gašenja automobila ne bi zaboravio svoje mobilno-putno računalo, u slučaju da ga ne izvadi iz postolja, oglasit će se zvuk upozorenja kao podsjetnik da prilikom izlaska iz vozila ponese svoj smartphone.

Izvor: New Atlas

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti