Osječki informatičari dosjetili se kako privući učenike na svoj fakultet

Osječki FERIT otvorio je vrata svojih laboratorija učenicima osnovnih i srednjih škola. Djeca uz zabavu uče, fakultet osigurava buduće studente, a profitira i država.

Anita Martinović | 23.09.2017. / 20:47

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ime mu je IRB 2400. Živi i radi na osječkom FERIT-u. Po zanimanju je robot i najveći je mamac za buduće inženjere i znanstvenike. Nije baš sa svakim robotom lako rukovati, otkrili su učenici. Puno je lakše manevrirati manjim auto-robotom kojeg su izradili osječki studenti. "Mi se bavimo ovakvim stvarčicama. Izrađujemo zanimljive stvari koje su interesantne osnovnoškolcima, srednjoškolcima i vrtićarcima", pojasnio je Vedran Kluk, student računarstva.

Osječki FERIT otvorio je vrata svojih laboratorija učenicima osnovnih i srednjih škola. Tijekom cijele godine matematiku, fiziku i informatiku mogu doživjeti na drugačiji način.

"Ono što mi očekujemo u svakom slučaju je povećanje zanimanja i motivacije učenika za ovo područje i povećanje inženjerskih zanimanja u budućnosti", rekla je dr. Željka Mioković, voditeljica LABUS-a.

Jedno inženjersko radno mjesto veže za sobom barem još pet u proizvodnji. "Za početak neka to jedno inženjersko mjesto proizvede još samo jedno dodatno ili neka ostane u Hrvatskoj, U Osijeku, Slavoniji i Baranji, mi ćemo već s tim biti vrlo, vrlo zadovoljni", kaže Kruno Miličević, prodekan za nastavu FERIT-a.

FERIT je jedan od rijetkih fakulteta koji se može pohvaliti da gotovo sve njihove studente nakon diplome čeka posao.

"Računarstvo doista malo ljudi završi, to i je problem. Ali svi koji završe su se zaposlili u Hrvatskoj, tako da je to dobar znak i nadam se da ću i ja tako", dodaje Kluk.

''Lakše je naučiti matematiku nego živjeti bez nje"- poručuju mlađim generacijama studenti i nastavnici osječkoga FERIT-a.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti