Osobe s disleksijom mogu naučiti čitati s razumijevanjem, a Omolab zna i kako

Zagrebački startup Omolab predstavio je svoju aplikaciju Omoguru i font Omostyle koji su namijenjeni osobama s disleksijom, bez obzira na godine.

Martina Čizmić | 11.10.2019. / 14:58

Ekipa Omolaba (Foto: Zimo)

Disleksija nije bolest već drukčiji način na koji mozak neke osobe prepoznaje slova i riječi. Osobe koje imaju disleksiju zbog toga teško funkcioniraju u svijetu u kojem se sve temelji na čitanju i pisanju. Kako je istaknuto na predstavljanju projekata zagrebačkog startupa Omolaba, procjenjuje se kako čak 10 posto populacije u Hrvatskoj ima neki oblik disleksije. Taj se postotak na svjetskoj razini veoma razlikuje i ovisi, ponajprije, o samom jeziku i pravopisu. Tako je među govornicima slavenskih jezika postotak nešto manji, jer je jedan znak jedan glas. No, u engleskom govornom području čak 20 posto populacije ima neki oblik disleksije koji im otežava ili čak onemogućuje normalno funkcioniranje.

Problemi, kako je istaknuto, počinju već u najranijoj dobi, a najizraženiji su kad dijete krene u školu gdje bi trebalo savladati čitanje i pisanje. Osobe koje imaju disleksiju troše enormnu količinu energije kako bi se koncentrirali i pročitali ono što piše pa često ne čitaju s razumijevanjem. Zbog toga dolazi do lošijih ocjena i akademskog zaostajanja. Međutim, osobe s disleksijom nisu loši učenici, već trebaju učiti na drugačiji način. Mnogi su disleksičari izuzetno kreativne osobe nevjerojatnog pamćenja koje se ostvaruju u kreativnim i scenskim zanimanjima.

Iako na tržištu, ističu iz Omolaba, postoji cijeli niz alata za pomoć osobama s disleksijom, većina ih je usmjerena na djecu. Jer ako djeca do 10. godine ne savladaju čitanje, teško da će ga usvojiti. Ali što je s odraslim osobama koje, zbog disleksije, nisu uspjele savladati čitanje do zadovoljavajuće razine?

S predstavljanja projekta (Foto: Zimo)

Upravo zbog takvih ljudi Omolab je osmislio dva alata koja su se pokazala kao veoma učinkovita u “borbi” s disleksijom - Omotype font i Omoguru aplikaciju.

Tijekom razvoja fonta provodili su konstantna testiranja koja su pokazala da djeca s disleksijom lakše čitaju ukoliko je tekst napisan u Omotype fontu. Osobe s disleksijom lakše se fokusiraju na čitanje te im to omogućava da lakše razumiju tekst. Naime, kako je manifestacija disleksije izuzetno individualna, a Omotype sustav može se prilagoditi individualnim potrebama. Tako je moguće prilagoditi sve debljine slova, duljine "repića" pojedinih slova, razmak između slova. Ukupno je moguće birati između 240 različitih stilova.

“Omotype omogućava tranziciju iz veoma lošeg čitača u pristojnog čitača”, ističu iz Omolaba.

Kako bi se korisnicima olakšalo korištenje Omotypea, osmislili su i Omoguru aplikaciju koja omogućuje lakše korištenje fonta i lakše vježbanje čitanja. Tako korisnik može u potpunosti prilagoditi izgled fonta svojim potrebama, birati između više od 45 tisuća besplatnih knjiga, a može i ubaciti vlastiti tekstualni sadržaj u aplikaciju.

“Upravo ta mogućnost prilagodbe čini Omoguru najmoćnijim alatom za čitanje osobama s disleksijom. Do sad, u Hrvatskoj imamo 3000 korisnika fonta, 7000 korisnika aplikacije te 10 poslovnih korisnika ili institucija”, istaknuli su iz Omolaba.

Posebno su naglasili kako ih dalje tjeraju pozitivni komentari korisnika. Poglavito onih koji su odrasli s disleksijom i bili su uvjereni da nikad neće savladati čitanje.

Za sad je Omoguru aplikacija dostupna za iOS i Android u dvije verzije - besplatnoj i naplatnoj. Besplatna verzija dolazi sa svim značajkama koje su potrebne za pomoć osobama s disleksijom u savladavanju učenja, dok je u naplatnoj moguće prepoznavanje teksta s fotografije, njegova digitalizacija te dodavanje vlastitog sadržaja u samu aplikaciju.

Kako ističu iz Omolaba, cilj im je razviti cijeli ekosustav koji bi osobama s disleksijom olakšao učenje. Prvi korak je već napravljen. S partnerima iz Ingemarka razvili su plugin za internetski preglednik Chrome zahvaljujući kome se svaka webstranica može prilagoditi osobi s disleksijom. Iako je plugin još uvijek u testnoj fazi, komentari korisnika izuzetno su pozitivni.

U budućnosti želimo izaći i na međunarodno tržište, za to se trenutno pripremamo. A krajnji nam je cilj ne samo omogućiti osobama s disleksijom da lakše čitaju, već ih i dodatno osnažiti i ohrabriti”, poručili su na kraju predstavljanja predstavnici Omolaba.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti