Ostaci kineske rakete danas će pasti na Zemlju, ali nitko ne zna kad i gdje

Iako astronomi diljem svijeta s pozornošću prate gdje su ti ostaci, koji padaju kroz Zemljinu atmosferu, još uvijek je teško procijeniti kad će i gdje pasti.

Martina Čizmić | 04.11.2022. / 08:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je posljednjih godina pojačala svoje napore u istraživanju svemira. Od slanja različitih letjelica na Mjesec i Mars, gradnje vlastite svemirske postaje do gomile satelita koji kruže oko Zemlje.

No, problem je što kad jednom pošalju raketu u svemir, baš i nemaju kontrolu nad njom kad ona završi svoju misiju. Tako se već u nekoliko navrata dogodilo da su ostaci kineskih letjelica i raketa nekontrolirano padali na Zemlju.

Slika nije dostupna Kinesko svemirsko smeće ponovno prijeti Zemlji, nitko ne zna gdje će pasti

Jedan takav komad težak 21 tonu, ostatak rakete Dugi marš 5B (Long march 5B), trebao bi se srušiti na Zemlju. I to danas. Problem je što nitko ne zna točno kad ni gdje.

Radi se o komadu rakete koja je lansirana početkom tjedna kako bi u svemir odnijela treći, odnosno posljednji, modul svemirske postaje Tiangong.

Lansiranje trećeg modula kineske stanice Kinezi su kompletirali svoju svemirsku postaju

Iako astronomi diljem svijeta s pozornošću prate gdje su ti ostaci, koji padaju kroz Zemljinu atmosferu, još uvijek je teško procijeniti kad će i gdje pasti.

Hrvatski astronom Ante Radonić prenio je informacije prema kojima će na Zemlju pasti između 5 i 10 tona krhotina od kineske rakete. Kako ističe, jedna je procjena da će se to dogoditi nešto poslije podneva, ali uz mogućnost da se to dogodi i tri sata prije ili poslije.

Ono što je, iz naše perspektive dobro, je da bi krhotine mogle pasti negdje u Sjevernoj Americi, Africi i Australiji, odnosno izbjeći Europu. Svi se nadaju da bi ostaci rakete mogli izbjeći kopno i pasti u neki od oceana te tako smanjiti opasnosti od potencijalnih ljudskih žrtava.

 

 

Obično je pravilo da će između 20 i 40 posto mase velikog objekta doći do Zemlje, ali točan broj ovisi o dizajnu samog objekta. U ovom slučaju, očekujemo 5 do 9 tona, pojasnili su iz Aerospace Corporationa čiji tim pomno prati što se događa.

Kad je prva kineska raketa zaprijetila čovječanstvu u svibnju 2021. godine, tadašnji ravnatelj NASA-e, Bill Nelson, napisao je kako bi zemlje koje istražuju svemir morale minimizirati rizik za ljude i imovinu na Zemlji te maksimizirati transparentnost oko tih operacija.

Slika nije dostupna Kineska raketa pada bez kontrole, nitko ne zna gdje će udariti, ali u Pentagonu ju ne namjeravaju pokušati uništiti

Jasno je da Kina ne ispunjava odgovorne standarde vezano uz svemirski otpad. Ključno je da Kina i ostale nacije koje istražuju svemir, budu odgovrni i transparentni kako bi osigurali sigurnost, stabilnost i dugoročnu održivost naših aktivnosti u svemiru, dodao je Nelson.

Čini se da se u godinu dana od toga, u Kini nije promijenilo ništa. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti