Idemo opet: Kinesko svemirsko smeće ponovno bi moglo zaprijetiti Zemlji

Na nesreću, vjerojatno je da će 21 tona teška jezgra ostati u niskoj orbiti i nekontrolirano pasti na Zemlju, upozorio je astronom Jonathan McDowell.

Martina Čizmić | 26.07.2022. / 09:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kina je tijekom vikenda lansirala novu raketu Long March 5B koja je sa sobom ponijela novi modul za kinesku svemirsku stanicu Tiangong. Modul Wentian sadrži znanstvenu opremu za obavljanje eksperimenata u svemiru te prostor za boravak astronauta.

On se pridružio modulu Tainhe koji je lansiran prošle godine, a do kraja ove Kinezi planiraju lansirati još jedan modul, nazvan Mengtian.

Lansiranje drugog modula Kina uspješno u svemir lansirala drugi modul svoje svemirske postaje

No, nije problem što Kina lansira nove module i gradi svoju svemirsku stanicu, već što se događa s tim snažnim raketama nakon što obave svoj posao.

Tijekom prve faze u orbiti, Long March 5B odbacio je 23 tone otpada, za koje stručnjaci računaju da će nekoliko dana kružiti u orbiti. Problem je što će taj otpad u nekom trenutku pasti na Zemlju. Dio će izgoriti prilikom prolaska kroz atmosferu, ali, upozoravaju, neće sav.

Na nesreću, vjerojatno je da će 21 tona teška jezgra ostati u niskoj orbiti i nekontrolirano pasti na Zemlju, upozorio je astronom Jonathan McDowell iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian. U razgovoru za Gizmodo istaknuo je da bi bio ugodno iznenađen da su Kinezi promijenili dizajn jezgre, čime bi se povećala šansa da ostaci izgore prilikom ulaska u atmosferu.

Slika nije dostupna Kineska raketa pada bez kontrole, nitko ne zna gdje će udariti, ali u Pentagonu ju ne namjeravaju pokušati uništiti

Lansiranje drugog modula Kina uspješno u svemir lansirala drugi modul svoje svemirske postaje

Vjerojatno nisu i sad nas očekuje još jedna vožnja, kao i prošli put, istaknuo je McDowell.

Stručnjaci upozoravaju kako postoji šansa da taj svemirski otpad završi na naseljenom području. Naime, dijelovi kineske rakete već su se dva puta rušili na Zemlju. I dok je 2020. dio rakete koji nije izgorio pao u Indijski ocean, 2021. to nije bio slučaj, već je pogodio nekoliko sela na Obali bjelokosti.

Studija objavljena u Nature Astronomy upozorava kako će, zbog sve veće gužve u svemiru, u sljedećih deset godina porasti rizik od ljudskih žrtava zbog pada svemirskog smeća na Zemlju. U studiji se navodi kako rizik iznosi čak 10 posto da će biti ljudskih žrtava. Koliko i gdje, nije moguće izračunati.

Izvor: Gizmodo

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti