Kina uspješno u svemir lansirala drugi modul svoje svemirske postaje

Za dovršetak postaje potreban je još jedan modul koji je nazvan Mengtian, a njegovo lansiranje je planirano za listopad.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.07.2022. / 13:05

Lansiranje drugog modula (Foto: Afp)

Kina ima velike svemirske ambicije - pored misija na Mjesec, u punom je zamahu i izgradnja njihove svemirske stanice nazvane Tiangong. Njen prvi modul Tainhe lansiran je prošle godine i nalazi se u orbiti na visini od preko 400 km iznad Zemlje, a na njemu već neko vrijeme borave kineski astronauti.

Slika nije dostupna Kineski astronauti vratili se na Zemlju nakon šest mjeseci provedenih u svemiru

Posljednja ekipa astronauta na modul je stigla u lipnju sa zadatkom pripreme za drugu fazu izgradnje postaje, odnosno za novi model nazvan Wentian. Taj je modul s raketom Long March 5B jučer lansiran u svemir te je uspješno pristao na svemirsku postaju 13 sati nakon lansiranja. Za dovršetak postaje potreban je još jedan modul koji je nazvan Mengtian, a njegovo lansiranje je planirano za listopad.

Lansiranje drugog modula (Foto: Afp)

Što se Wentiana tiče, ovaj modul sadrži opremu za obavljanje raznih znanstvenih eksperimenata, kao i tri dodatna mjesta za boravak i spavanje astronauta tako da će na njoj u isto vrijeme moći boraviti šest astronauta.

Iako bi postaja, ako sve prođe po planu i bez nekih nepredviđenih situacija, trebala biti dovršena krajem ove godine, iz kineske svemirske agencije već razmišljaju o budućim proširenjima. Ukupan broj modula tako bi s vremenom mogao porasti na 6.

Ilustracija Tiangong-1 (Foto: CMSA) Prva Kineskinja uspješno izvela svemirsku šetnju, a u planu joj je i održati predavanje iz fizike za kineske školarce

Osim svemirske postaje, Kinezi razvijaju i novu generaciju rakete, kao i svemirske letjelice za prijevoz astronauta. Trenutačno letjelica Shenzhou može prevoziti trojicu astronauta, no s novim modelom u svemir bi mogli lansirati čak sedam osoba.

Kada postaja bude dovršena, ona će biti otvorena i za astronaute drugih zemalja koji bi je mogli posjetiti, a jednom bi se na njoj mogli “odmarati” i bogati turisti željni novih avantura.

Izvor: Space News

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti