Kineski astronauti vratili se na Zemlju nakon šest mjeseci provedenih u svemiru

Wang Yaping nije samo prva žena koja je boravila na glavnom modulu kineske svemirske postaje Tianhe (Zvjezdani sklad), već i prva koja je obavila svemirsku šetnju.

Hina | 16.04.2022. / 08:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Troje kineskih tajkonauta sletjelo je na Zemlju rano u subotu nakon 183 dana provedenih u svemiru što je dosad najdulji boravak neke kineske posade, izvijestila je državna televizija.

 

 

Kapsula u kojoj su se nalazili astronautkinja Wang Yaping i dvojica njezinih kolega Zhai Zhigang i Ye Guangfu sletjela je u subotu ujutro u pustinju Gobi na sjeverozapadu Kine.

Spuštanje se prenosilo uživo na kineskoj državnoj televiziji.

Ilustracija Tiangong-1 (Foto: CMSA) Bliski susreti u svemiru: Muskovi sateliti zamalo su se sudarili s kineskom svemirskom postajom

Povratak sa svemirske postaje koja orbitira oko 400 kilometara iznad Zemlje trajao je nešto više od devet sati.

Posada "Magičnog broda" Shenzhou 13 u svemiru je provela šest mjeseci, dulje nego drugi kineski astronauti, te gotovo dvostruko dulje od kineskog rekorda prošle godine.

Tročlana posada na misiju se otisnula 16. listopada.

Tijekom leta, ovo troje astronauta, koje se u Kini naziva tajkonautima, dvaput je izašlo u svemirsku šetnju i provelo cijeli niz znanstvenih eksperimenata.

Također su pripremili svemirsku postaju Tiangong (Rajsku palaču) za buduća proširenja.

Ilustracija Tiangong-1 (Foto: CMSA) Prva Kineskinja uspješno izvela svemirsku šetnju, a u planu joj je i održati predavanje iz fizike za kineske školarce

Wang Yaping nije samo prva žena koja je boravila na glavnom modulu kineske svemirske postaje Tianhe (Zvjezdani sklad), već i prva koja je obavila svemirsku šetnju.

U sljedećoj fazi, Peking planira poslati teretni svemirski brod koji bi nosio materijal i gorivo za let Shenzhou 14, a lansiranje je predviđeno za lipanj.

Još dva modula glavnog dijela svemirske postaje čekaju red na lansiranje krajem godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti