Kinezi su kompletirali svoju svemirsku postaju

Kineski je plan da postaja u niskoj orbiti provede deset godina te da se za to vrijeme izvede više od tisuću znanstvenih eksperimenata.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.11.2022. / 12:37

Lansiranje trećeg modula kineske stanice (Foto: Afp)

Nakon uspješnog lansiranja u ponedjeljak, treći modul kineske svemirske stanice uspješno je pripojen postojećim modulima. Taj modul, nazvan Mengtian, lansiran je s raketom Long March 5B iz Wenchang Satellite Launch Centera, a nakon ulaska u orbitu pokrenuo je vlastite motore do postojeća dva modula postaje s kojima se spojio na visini od oko 380 km iznad Zemlje.

  Lansiranje troje kineskih astronauta u svemir u misiji Shenzhou-14 Kina uspješno poslala troje astronauta na svemirsku stanicu u izgradnji, nadgledat će njezin dovršetak

Prvi i temeljni modul, nazvan Tianhe, lansiran je u travnju prošle godine. U tom dijelu postaje astronauti će provoditi najviše vremena te će tu živjeti i spavati. Drugi modul Wentian lansiran je tijekom ovog ljeta i riječ je o laboratorijskom modulu namijenjenom izvođenju znanstvenih eksperimenata. Posljednji dio postaje, koji je lansiran ovaj tjedan, također će biti namijenjen znanstvenim istraživanjima.

Modul Mentian naknadno će promijeniti poziciju na toj svemirskoj postaji - spojit će se s modulom Tianche i tek će tada stanica dobiti svoj konačan oblik u obliku slova “T”.

Dovršetak kineske svemirske stanice vrhunac je i najveće postignuće njihova svemirskog programa dosad. “Nebeska palača”, kako je nazivaju u Kini, simbol je rastuće moći te zemlje, ali i njihove samodostatnosti u svemirskoj industriji, objasnili su na Reutersu. Također su naglasili kako Kina sada postaje opasan konkurent SAD-u, nakon što su ih izolirali od ISS-a.

  Tiangong svemirska postaja, ilustracija Kina planira pozvati i druge zemlje da surađuju na projektu svemirske postaje Tiangong, planiraju i njezino veliko proširenje

Još jedna simbolika vezana uz postaju jest to što je dovršena na desetu obljetnicu vladavine predsjednika Xija Jinpinga, a njezin predviđeni vijek trajanja također iznosi 10 godina. Tijekom tog razdoblja namjeravaju provesti više od tisuću znanstvenih istraživanja, od proučavanja kako se biljke prilagođavaju životu u svemiru pa do načina kako se tekućine ponašaju u uvjetima mikrogravitacije.

Osim Kine, planove o vlastitoj svemirskoj postaji ima i Rusija, no ako njihovi planovi i krenu u realizaciju, do toga će proći još mnogo vremena.

Izvor: Space News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti