Ostali bez nekoliko desetaka tisuća kuna: Presreli im e-mail i uvjerili ih da novac uplate na krivi račun

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja.

Martina Čizmić | 27.10.2022. / 13:23

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images)

Kibernetički kriminalci mogu biti veoma kreativni kad treba smisliti novu prijevaru i izvući novac od neopreznih "žrtava". No, jedan način prijevare cilja tvrtke i može uzrokovati milijunske štete. 

Upravo se to dogodilo tvrtki s područja Svete Nedelje, koja je zbog prijevare ostala bez nekoliko desetaka tisuća kuna. Kako su priopćili iz labinske policije, nepoznati počinitelj je tijekom rujna presreo poslovnu komunikaciju i izmijenio podatke za uplatu novca te na taj način naveo pravnu osobu da umjesto svom vanjskom suradniku sa sjedištem u Indiji, uplati novac na drugi račun.

Slika nije dostupna Policija upozorava: Budite oprezni s poslovnim e-mailovima i dobro provjerite kome što plaćate!

Iz policije pojašnjavaju kako se radi o obliku poslovne prijevare, odnosno prijevare s računima (business email compromise).

 Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun, ističu iz policije. 

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja.

Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!, ističu iz policije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti