Kibernetički kriminalci mogu biti veoma kreativni kad treba smisliti novu prijevaru i izvući novac od neopreznih "žrtava". No, jedan način prijevare cilja tvrtke i može uzrokovati milijunske štete. 

Upravo se to dogodilo tvrtki s područja Svete Nedelje, koja je zbog prijevare ostala bez nekoliko desetaka tisuća kuna. Kako su priopćili iz labinske policije, nepoznati počinitelj je tijekom rujna presreo poslovnu komunikaciju i izmijenio podatke za uplatu novca te na taj način naveo pravnu osobu da umjesto svom vanjskom suradniku sa sjedištem u Indiji, uplati novac na drugi račun.

Prijevara na internetu, ilustracija Policija upozorava: Budite oprezni s poslovnim e-mailovima i dobro provjerite kome što plaćate!

Iz policije pojašnjavaju kako se radi o obliku poslovne prijevare, odnosno prijevare s računima (business email compromise).

Poslovna prijevara (Foto: Europol/MUP)

 Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun, ističu iz policije. 

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja.

Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!, ističu iz policije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju