Policija upozorava: Budite oprezni s poslovnim e-mailovima i dobro provjerite kome što plaćate!

Policija upozorava građane na oblik poslovnih prijevara kod kojih se počinitelji predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Martina Čizmić | 15.09.2021. / 11:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prijevare koje ciljaju tvrtke sve su učestalije, pa policija upozorava sve koji primaju poslovne e-mailove, da obrate posebnu pozornost na to od koga poruka dolazi.

Naime, umaška je policija zaprimila prijavu 60-godišnjeg vlasnika tvrtke koji je prevaren za više desetaka tisuća kuna. Kako ističu, on je u srpnju naručio materijal od tvrtke iz Italije te je početkom rujna, nakon zaprimanja predračuna, uplatio više desetaka tisuća kuna. Nakon što mu se talijanska tvrtka nekoliko dana kasnije obratila s upitom kada će uplatiti novac, 60-godišnjak je pregledom predračuna utvrdio kako mu je nepoznati počinitelj, koristeći adresu elektroničke pošte talijanske tvrtke, dostavio drugi broj računa za plaćanje, a potom i iskoristio uplaćena sredstva.

Stoga policija upozorava građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja.

Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti.

Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja.

Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti