Ostvaren velik napredak u važnoj tehnologiji za autonomna vozila

Kompanija Argo AI objavila je detalje o napretku koji su postigli s lidarom koji sada može prepoznati objekte na puno većoj udaljenosti, uključujući i vrlo tamne objekte i male životinje u pokretu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.05.2021. / 11:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko smo daleko od revolucionarnog trenutka u kojem će računala u potpunosti izbaciti vozače iz vozila i zagospodariti cestama? Odgovor na to pitanje nitko ne zna te pred tim ciljem stoje brojni tehnički, regulatorni, ali i ljudski faktori, jer će mnogi vozači ostati bez posla i neće bez borbe svoja mjesta prepustiti tehnologiji. Jedino što je trenutačno sigurno je da tehnologija napreduje velikom brzinom, a upravo s jednim tako velikim napretkom ovaj su se tjedan pohvalili iz kompanije Argo AI.

Slika nije dostupna Dio vozača frustriran je autonomnim automobilima i greškama koje rade

Iz te tvrtke objavili su detalje o napretku njihova senzora lidar koji sada može prepoznati objekte na većoj udaljenosti te slabije vidljive objekte, kakve nije bilo moguće prepoznati s dosadašnjom tehnologijom. Njihov lidar može prepoznati objekte do udaljenosti od čak 400 metara, uključujući mogućnost prepoznavanja vrlo tamnih udaljenih objekata. Također, njihova tehnologija sada bolje reagira u situacijama s naglim promjenama u količini svjetla, poput trenutaka u kojima vozilo ulazi ili izlazi iz tunela te također može prepoznati i objekte koji se kreću, poput manjih životinja.

Nova generacija lidara već se koristi u Fordovim modelima Fusion Hybrid i Escape Hybrid, koje Argo koristi za testiranja svoje tehnologije. Do kraja godine Argova flota trebala bi koristiti isključivo hibridne modele Escapea, pri čemu će svih 150 vozila koliko će ih biti u floti, biti opremljeno s novim lidarima. Testiranja su se do sada obavljala u šest američkih gradova, a njihovi automobili uskoro će se pojaviti i u drugim gradovima SAD-a, ali i u Europi.

Waymo One (Foto: Waymo) Novi veliki korak za revoluciju prijevoza: Robotaksiji stižu i na ceste San Francisca

Informacije o napretku koji je Argo AI ostvario naročito su zanimljive za dvije velike automobilske kompanije. Naime, Ford i Volkswagen su investitori u ovu kompaniju te bi upravo njihovu tehnologiju mogli koristiti u svojim budućim autonomnim vozilima. Fordovi autonomni planovi čine se optimističnim te već sljedeće godine namjeravaju pokrenuti taksi-servis s takvim automobilima, dok su u VW-u oprezniji i vjeruju kako bi to moglo biti 2025.

Izvor: Motor Autority
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti