"Otac Androida" morao je donijeti tešku odluku: Essential odlazi u povijest

Andy Rubin imao je velike planove sa svojom mobilnim kompanijom, no mali interes korisnika za njiegovim prvim telefonom bio je znak da Essential ne može konkurirati najvećim tvrtkama na tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.02.2020. / 08:51

Novi smartphone Essentiala (Foto: Twitter/Essential)

Essential je bio jedna od najperspektivnijih mobilnih kompanija na tržištu, a vrijednost mu je, prije nego što se na tržištu pojavio njihov prvi proizvod, premašila milijardu dolara. Razlog? Osnivač kompanije bivši je Googleov zaposlenik Andy Rubin, kontroverzni "otac Androida" koji je kompaniju napustio zbog optužbi za seksualno napastovanje, no ne samo da zbog toga nije dobio otkaz već je dobrovoljno otišao s velikom otpremninom.

Novi smartphone Essentiala Pogledajte neobičan smartphone koji razvija "otac Androida"

Nakon napuštanja Googlea osnovao je Essential, kompaniju s kojom je htio napasti mobilno tržište, no malo je reći da se nije baš proslavio – za njegovim telefonom nije vladala velika potražnja te je prodano manje od 90 tisuća komada u prvih pola godine. Korisnici nisu pokazali interes za telefon nove i nepoznate kompanije s vrhunskim hardverom, ali i visokom cijenom te su, prilikom kupovine, preferirali poznata i provjerena imena poput Applea, Samsunga i drugih.

Novi smartphone Essentiala (Foto: Twitter/Essential)

Nakon toga uslijedili su otkazi za velik broj zaposlenika, kao i otkazivanje smarthome uređaja koji su planirali te se činilo da bi Rubin mogao prekinuti svoj projekt, no krajem prošle godine iznenadio je najavom prilično neobičnog uređaja – Project Gem. Riječ je o smartphoneu s duguljastim ekranom o kojem iz Essentiala nisu objavili previše informacija, ali je privukao veliku pažnju medija.

Slika nije dostupna Otkazan nasljednik telefona koji je trebao srušiti telefone iPhone i Galaxy

Kakvi su bili Rubinovi planovi za taj uređaj, možda nikada nećemo ni saznati jer su iz kompanije jučer objavili da, usprkos najvećim naporima, neće uspjeti isporučiti smartphone korisnicima te su donijeli tešku odluku o prekidu operacija i gašenju Essentiala. Bit će zanimljivo vidjeti kakvi su daljnji Rubinovi planovi jer, usprkos fijasku s Essentialom, riječ je o moćnom (iako prilično nepopularnom) čovjeku mobilne industrije.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti