"Otac Androida" priprema uređaj koji bi mogao donijeti revoluciju na tržište smartphonea!

Glavni naglasak telefona kojeg navodno priprema Andy Rubin je umjetna inteligencija koja će sama moći komunicirati porukama i mailovima te upravljanje glasom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.10.2018. / 08:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na tržištu pametnih telefona vlada velika konkurencija i zaista je teško uspjeti i osvojiti značajniji dio tržišta pored kompanija poput Samsunga, Applea i Huaweija. U tome su uspješne neke kineske kompanije koje korisnike privlače kombinacijom naprednog hardvera i pristupačne cijene poput Xiaomija, Oppoa i drugih, no isto nije uspjelo jednom od kreatora Androida Andyju Rubinu.

On, odnosno njegova kompanija Essential, sredinom prošle godine predstavili su smartphone PH-1 – telefon s odličnim hardverom i dizajnom, ali i velikom cijenom što je, kao i činjenica da ovaj uređaj nije donio ništa novo na tržiše, u konačnici odbilo većinu korisnika koji su razmišljali o kupovini ovog uređaja.

Essential je pripremao nasljednika ovog telefona, no od toga su ipak odustali, a ovog tjedna najavili su i otkaze za 30 posto zaposlenih u kompaniji. U objavi za javnost iz ove su kompanije objasnili kako je odluka koju su donijeli teška, no i da je vrijeme za pogled prema budućnosti i novim projektima. Ova kompanija tako se sada okreće razvoju novog proizvoda koji bi trebao u potpunosti promijeniti stvari na mobilnom tržištu.

Ako je vjerovati glasinama koje kruže mrežom, njihov bi telefon trebao biti potpuno drugačiji i donijeti nešto što još nismo vidjeli na tržištu. Umjesto uređaja s velikim ekranom, kakvi su danas u trendu, Essential navodno razvija uređaj s malim ekranom jer za Rubina u telefonima budućnosti ekrani uopće neće biti glavni način interakcije s uređajima, već će to biti glas i AI.

Umjetna inteligencija upravlja sa sve većim brojem opcija u pametnim telefonima, a u Rubinovom uređaju trebala bi tako dobro poznavati korisnike, tj. vlasnike uređaja da bi umjesto njih trebala odgovarati na poruke, mailove, zakazivati sastanke itd. Što se korisnika tiče, oni bi s telefonom najčešće komunicirali glasovnim komandama pa bi umjesto tipkanja aplikacije otvarali izgovarajući njihove ime, a na isti bi način pisali poruke, mailove i slično.

Andy Rubin u jednom je intervjuu prošle godine rekao kako bi mogli riješiti problem ovisnosti o telefonima ako napravimo telefon koji će postat virtualna verzija svojih korisnika koja će im omogućiti da uživaju u životu i da, npr. jedu večeru bez da cijelu večer dotaknu ekran svog telefona jer će moći vjerovati svom telefonu koji će komunicirati u ime korisnike.

Ako Rubin zaista uspije u svom naumu, novi Essentialov telefon zaista bi bio nešto novo i drugačije u odnosu na trenutne smartphone uređaje, no tek trebamo vidjeti kako će ovaj telefon izgledati i ponašati se u praksi.

Izvor: 9to5Google

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti