Otac interneta razočaran smjerom u kojem se on razvija i najavio veliku borbu za prava korisnika: "Cilj je krenuti prema internetu kakav sam izvorno htio"

Tim Berners-Lee prije tri desetljeća stvorio je World Wide Web, odnosno internet, a danas, razočaran smjerom u kojem se razvija, želi korisnicima vratiti kontrolu nad njihovim osobnim podacima.

Branimir Vorša | 11.01.2021. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Online svijet je zastranio. Previše moći i previše osobnih podataka nalazi se u "silosima" tehnoloških divova, smatra Tim Berners-Lee (65). Berners-Lee koristi termin (online) silosa radije nego izravno prozivanje, recimo Facebooka i Googlea za sve navedeno.

Pogonjeni nepreglednim izvorom podataka, tehnološki divovi postali su platforme za nadgledanja i čuvari vrata prema inovacijama, smatra kreator interneta.

Sličnu zabrinutost već su izrazila i raznorazna regulatorna tijela, a takozvane Big Tech kompanije suočene su s jačim praivlima za zaštitu privatnosti u Europi te nekim američkim saveznim državama, poput Kalifornije.

Ipak, za razliku od regulatornih tijela, Berners-Lee ima drugačiji pristup rješavanju tog problema. Za njega je odgovor u stvaranju tehnologije koja korisnicima daje veću moć.

Cilj je krenuti prema internetu kakav sam izvorno htio, kaže.

Ključan tehnički sastojak te tehnologije Berners-Lee naziva Pods (personal online data stores), odnosno osobni online spremnici podataka.

Ideja je da svaka osoba kontrolira vlastite podatke, od posjeta internetskim stranicama, kupovine kreditnim karticama online, praćenja režima vježbanja, slušanja glazbe i slično. Sve to nalazilo bi se u individualnom podatkovnom sefu, na nekom od servera.

Kompanije bi mogle dobiti pristup tim podacima, uz dozvolu i putem sigurnog linka te za specifičnu radnju, poput obrade zahtjeva za zajam ili za prikazivanje personaliziranih oglasa. Mogli bi selektivno koristiti te podatke, ali ne i pohranjivati ih na svoje servere.

Vizija suverenosti osobnih podataka Berners-Leeja potpuno je suprotna modelu prikupi-i-pohrani koji koriste velike tehnološke kompanije. Stoga je Berners-Lee pokrenuo open source projekt pod nazivom Solid te osnovao kompaniju Inrupt, zajedno s Johnom Bruceom, koji iza sebe ima pet uspješnih start-up projekata. 

Dosad su prikupili 20 milijuna dolara investicija, a Berners-Lee smatra da bi start-up kompanije mogle odigrati ključnu ulogu u prihvaćanju te nove tehnologije.

Tvrtka Inrupt nada se da će provjerene organizacije prvotno sponzorirati pods tehnologiju. Za korisnike, pods je besplatan, a ako se koncept "uhvati", mogao bi se pojaviti trend sličan današnjim e-mail uslugama, odnosno jeftine ili besplatne usluge upravljanja osobnim podacima.

Britanski NHS (National health service) započeo je suradnju s Inruptom na pilot-projektu za skrb o pacijentima koji pate od demencije. Svaki od pacijenata ima svoj Solid pod u koji se pohranjuju osobni podaci koje je predao sam pacijent ili ovlašteni pacijentov rođak.

Berners-Lee smatra da bi novi dogovor o upravljanju podacima zahtijevao od poduzetnika, inženjera i investitora da vide prilike za nove proizvode i usluge, baš kao što je to bilo i s pojavom interneta.

Dugoročno gledano, cilj je uspješno decentralizirano tržište koje počiva na osobnom osnaživanju i suradnji. Ta konačna vizija vrlo je moćna, ističe Berners-Lee.

Hoće li uspjeti u tome, ostaje neizvjesno, no neki stručnjaci smatraju da je navedena tehnologija previše akademska za mainstream developere. Otvoreno je i pitanje hoće li ta tehnologija ostvariti brzinu i moć potrebnu da postane platforma za buduće aplikacije.

Inrupt je suočen sa serijom tehničkih izazova, ali niti jedan od njih nije nezamislivo težak, smatra Bruce Schneider, šef sigurnosti u Inruptu i stručnjak za privatnost i sigurnost.

Mislim da ova tehnologija ima dobru priliku promijeniti način na koji funkcionira internet. Tim je to već jednom učinio, ističe na kraju Schneider.

Izvor: New York Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti