Otključavanje telefona licem nije tako sigurno kako mislite: Evo što trebate napraviti kako bi bilo sigurnije

Ojačajte sigurnost svog uređaja i aktivirajte dodatne opcije kako nitko ne bi mogao iskoristiti Face ID protiv vas.

Martina Čizmić | 31.07.2024. / 12:42

Biometrijsko skeniranje, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Korištenje biometrijske tehnologije u našim pametnim telefonima omogućilo je veći stupanj sigurnosti uz manje truda. Dovoljno je pritisnuti prst na čitač i telefon se otključava. Ili pak pogledati u telefon i sve je riješeno.

No, što kad ta biometrijska tehnologija baš i nije toliko sigurna i može ju se prevariti? Takav je slučaj s tzv. Face ID opcijom, koja otključava telefon očitavajući crte lica korisnika. Iako su proizvođači pametnih telefona uključili dodatne opcije koje očitavanje lica korisnika čine preciznijim i sigurnijim, još uvijek velik broj korisnika te dodatne opcije - jednostavno ne koristi. 

Tako se događa da se telefoni s postavljenom opcijom "Face ID" mogu otključati pomoću fotografije vlasnika, ali i primjerice ako netko iskoristi trenutak neopreznosti i ekran telefona jednostavno uperi u vlasnikovom smjeru, a da toga vlasnik nije svjestan. 

Face ID (Foto: AFP) Policajcima u SAD-u ne preporučuje se gledanje u ekrane Appleovih telefona

Stoga, kako biste bili sigurni da će se telefon otključati samo i isključivo kad se vi nađete uživo pred njegovim ekranom, u postavkama biste trebali aktivirati dodatne opcije. 

Pronađite u Settings/Postavke opciju Face ID/Face Unlock i tamo pronađite opciju Require Attention for Face ID/Zahtijevaj pozornost za Face ID (iPhone) odnosno Require open eyes/Zahtijevaj otvorene oči (Android). Treba istaknuti da ove opcije možda neće uvijek raditi ako nosite naočale ili ne gledate direktno u ekran. 

Neki uređaji nude dodatne sigurnosne značajke koje provjeravaju jeste li zaista svjesni da otključavate uređaj. To može uključivati opcije poput obuhvaćanja cijelog lica ili gledanja u određenu točku na zaslonu. Kako biste provjerili nudi li vaš uređaj tu opciju, provjerite u Settings/Postavke. 

Iako je prepoznavanje lica zgodna i jednostavna zaštita za vaš pametni telefon, uvijek biste trebali imati i rezervan način pristupa. To može biti lozinka, PIN, uzorak ili otisak prsta. Možda se čini nepotrebnim, ali što ako telefon pokušavate otključati u uvjetima loše osvjetljenosti i ne vas jednostavno - ne prepoznaje. Ili ako ga pokuša otključati netko sa sličnim crtama lica. Bolje se osigurati još jednim načinom otključavanja. 

Slika nije dostupna S novom verzijom iOS-a moći će se koristiti opcija prepoznavanja lica čak i kada korisnici nose masku

Nemojte ostavljati svoj telefon bez nadzora, pogotovo na javnim mjestima kako netko ne bi iskoristio trenutak vaše nepažnje dok je telefon otključan i tako ostvario pristup vaši podacima. 

Ako sumnjate da netko pristupa vašem telefonu putem Face ID/Face Unlocka, uvijek možete isključiti tu opciju i koristiti neki drugi oblik zaključavanja odnosno otključavanja telefona. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti