S novom verzijom iOS-a moći će se koristiti opcija prepoznavanja lica čak i kada korisnici nose masku

Apple je napokon pronašao rješenje za problem koji je mučio brojne korisnike njihovih uređaja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.01.2022. / 10:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S pandemijom novog koronavirusa jedna od stvari koja je postala dio tog toliko spominjanog novog normalnog su i zaštitne maske. Iako su se s vremenom mnogi na njih naviknuli, većina jedva čeka da ih se riješi te da ponovno možemo ući u trgovine, autobuse, zrakoplove, škole, vrtiće i različite ustanove bez konstantnog stavljanja maske na lice.

Slika nije dostupna Apple priprema najveći broj hardverskih noviteta u povijesti

Jedan od problema koji su maske izazvale odnosi se i na otključavanje telefona. Većina modernijih pametnih telefona danas ima opciju prepoznavanja lica koja omogućuje brzo otključavanje telefona pogledom, bez potrebe za upisivanjem koda ili postavljanja prsta na senzor otisaka prstiju. Naravno, kada nosimo masku, telefon ne može prepoznati naše lice pa moramo spustiti masku ili se odlučiti na upisivanje koda ili otiska prsta.

Apple je s vremenom pronašao zaobilazno rješenje koje uključuje korištenje njihova pametnog sata, no čini se kako bi se uskoro iPhone mogao otključati putem opcije prepoznavanja lica, čak i kada njegovi korisnici nose masku.

Naime, ta je opcija predstavljena u sklopu beta verzije operativnog sustava iOS 15.4 koja je namijenjena developerima, a za koji mjesec trebala bi postati dostupna svim korisnicima Appleovih mobilnih uređaja. Kada nova verzija iOS-a bude dostupna, korisnici će prvo morati ponovno skenirati svoje lice dok nose masku, a ono što je važno za naglasiti jest da će se, osim samog otključavanja telefona, Face ID tijekom nošenja maske moći koristiti i za potvrdu mobilnog plaćanja, kao i za aktivaciju aplikacija koje zahtijevaju tu opciju. U slučaju korištenja maske i Apple Watcha, to nije bio slučaj.

Slika nije dostupna Razer je napravio pametnu zaštitnu maska koja štiti od virusa, a ne ograničava komunikaciju

Opcija korištenja Face ID-a tijekom nošenja maske ipak neće biti dostupna svima, već samo korisnicima posljednje dvije generacije Appleovih telefona - iPhonea 12 i iPhonea 13. Službeno lansiranje nadograđene verzije Appleova mobilnog operativnog sustava koji će imati ovu opciju očekuje se tijekom proljeća, objavili su na stranici 9to5Mac.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti